Μας έχουν φλομώσει στο παραμύθι...«Μοναδική περίπτωση η Κύπρος»

Το Βερολίνο αποστασιοποιήθηκε, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ αναφορικά με την εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος διάσωσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ παίρνει αποστάσεις από τις δηλώσεις του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε την Τετάρτη ότι
"η Κύπρος συνιστά μοναδική περίπτωση" και δεν θα αποτελέσει "προηγούμενο για προγράμματα βοήθειας προς άλλες χώρες... Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από τη μία χώρα στην άλλη", διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ και ανέφερε τις κυπριακές ιδιαιτερότητες που θέλουν την φορολογική βάση στην Κύπρο να είναι αδύναμη και προφανώς σε αντίθεση με άλλες χώρες τις κυπριακές τράπεζες να χρηματοδοτούνται από τα χρήματα των καταθετών. "Το μοντέλο για όλες τις περιπτώσεις δεν υπάρχει", είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Προβληματίζει το "κυπριακό μοντέλο"
Σύγχυση προκαλούν οι δηλώσεις του Γέρουν ΝτάισελμπλουμΣύγχυση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γέρουν Ντάισελμπλουμ
Δύο ημέρες μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, κλιμακώνεται η διαμάχη εντός της ευρωζώνης για το εάν το κυπριακό πρόγραμμα που προβλέπει τη συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών στο κόστος της διάσωσης συνιστά μοντέλο και για άλλες χώρες.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που με τις δηλώσεις του στους Financial Times και εν συνεχεία με την αναίρεσή τους στο twitter προκάλεσε σύγχυση σε αγορές και καταθέτες, διευκρίνισε σε συνέντευξή του προς το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι μπορεί το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου να μην εφαρμοστεί ένα προς ένα σε άλλες χώρες, ωστόσο «θα σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις... Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες οι ίδιες και οι μεγαλοκαταθέτες...».
«Η Κύπρος συνιστά ειδική περίπτωση»
«Ειδική, μοναδική και εξαιρετική» η απόφαση για την Κύπρο, είπε ο Φρανσουά Ολάντ
«Ειδική, μοναδική και εξαιρετική» η απόφαση για την Κύπρο, είπε ο Φρανσουά ΟλάντΛίγο αργότερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Κύπρος ήταν μια «ειδική, μοναδική και εξαιρετική περίπτωση». Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι προσηλωμένος στην «ασφάλεια των καταθέσεων που πρέπει να είναι μια απόλυτη και αμετάκλητη αρχή».
Αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υποστηρίζουν ότι «το μοντέλο της Κύπρου δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα προς ένα σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στη Rheinische Post ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU, Μίχαελ Μάιστερ, «η Κύπρος συνιστά ειδική περίπτωση», καθώς το πρόβλημα στην Κύπρο δεν αφορούσε μία τράπεζα, αλλά όλον τον χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι υπερδιογκωμένος και θα πρέπει να συρρικνωθεί, όπως τονίζει ο συντηρητικός πολιτικός.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φίλιπ Μισφέλντερ απορρίπτει την κριτική που ασκείται στο Βερολίνο για τη διαχείριση της κυπριακής κρίσης, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του ότι «η Γερμανία δεν αποφασίζει μόνη στην Ευρώπη» και επισημαίνοντας ότι «δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς διάσωση χωρίς κόστος».

Σχόλια