Και εάν η ΕΕ απαιτήσει να πηδήξουν από το παράθυρο;

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, οι Ρώσοι έχουν στην Κύπρο 18 έως 26 δισ. δολάρια. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τις απώλειες των καταθετών αν εφαρμοστεί η απόφαση για τον φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων...


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη " Φωνή της Ρωσίας" ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρωσικών Τραπεζών Γκαρεγκίν Τοσουνιάν είπε:
Μέχρι σήμερα πάντοτε έκανα δηλώσεις για τη σοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ξέρει πως να βγει ορθά από δύσκολες καταστάσεις. 
Η τελευταία πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Ένωσης, μου προκάλεσε πραγματικό σοκ. Πρόκειται για μια εκπληκτική, λανθασμένη απόφαση! Και αυτή η απόφαση έχει προξενήσει σοβαρή ζημιά στη φήμη όχι μόνο του «υπεράκτιου παραδείσου», αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθεί η άποψη για την κατάσταση στην Κύπρο του επικεφαλής της εταιρίας παροχής συμβουλών εμπειρογνωμοσύνης NEOKON, οικονομολόγος Μιχαήλ Χάζιν:
- Θεωρώ πολύ σοβαρούς τους κανόνες του χρηματοπιστωτικού παιχνιδιού. Τέτοια παραβίαση τους από μέρους της ΕΕ, διάβαζε, Γερμανίας, πιθανώς υιοθετήθηκε μόνο με τη συγκατάθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και το ΔΝΤ την έδωσε συνειδητοποιώντας, όπως φαίνεται, ότι είναι αδύνατο να διατηρηθεί το υφιστάμενο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα με την παρούσα του μορφή. Γενικά, τις τράπεζες ήδη δεν τις λυπάται. Και άσχετο αν οι Κύπριοι βουλευτές αποδεχτούν την απαίτηση της ΕΕ ή όχι, η χρεοκοπία έχει διακηρυχθεί. Το κλείσιμο των τραπεζών (είναι η έκτη μέρα που δεν λειτουργούν στο νησί) είναι ακριβώς αθέτηση υποχρεώσεων και χρεοκοπία. Νωρίς ή αργά η χρεοκοπία θα επεκταθεί στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Αν η κατάθεση στην τράπεζα δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο, το μέλλον του τραπεζικού συστήματος γενικά είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Είναι πραγματικός όλεθρος!
Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε εντολή στην Κύπρο να διαπραγματευτεί το δάνειο μόνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, χωρίς τη συμμετοχή τρίτων χωρών, ιδίως της Ρωσίας. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, η ηγεσία της ουσιαστικά κρατικής, δεύτερης σε μέγεθος στο νησί Κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας (Cyprus Popular Bank) έσπευσε να μεταβεί στη Μόσχα. Και προηγουμένως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τηλεφώνησε στο Κρεμλίνο. Όπως έγινε γνωστό, με αντάλλαγμα το χρήμα στη Ρωσία προτείνουν κυπριακές τράπεζες και κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Πώς τόλμησε η Λευκωσία να παρακούσει τις Βρυξέλλες; Απαντά ο Μιχαήλ Χάζιν:
- Είναι δύσκολη η κατάσταση ... Βλέπουμε μια έντονη σύγκρουση μεταξύ Πούτιν και Μέρκελ, που σχετίζεται με τις σφαίρες επιρροής. Η Μέρκελ είπε: «Η Κύπρος είναι δική μας», ο Πούτιν απάντησε: «Όχι, δεν είναι μόνο δική σας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά διεκδικεί την αρχηγία στον καθορισμό των κανονισμών του χρηματοπιστωτικού παιχνιδιού. Και αν απαιτήσει, ας πούμε, να πηδήξουν από το παράθυρο, μάλιστα, τη στιγμή που η ίδια δεν είναι σε θέση να στηρίξει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη; Οι χώρες-μέλη της χάνουν την υπομονή τους. Γι΄αυτό και αρχίζουν να αναζητούν μόνες τους πηγές χρηματικών πόρων. Για το γεγονός ότι ακόμη και τέτοια μικρά κράτη, όπως η Κύπρος, τολμούν να παρακούσουν τις Βρυξέλλες, φταίνε οι τελευταίες.
Όπως μεταδίδεται, στις 21 Μαρτίου κυπριακή αντιπροσωπεία θα συνεχίσει τις συνομιλίες στη Μόσχα. greek.ruvr.ru

Σχόλια