«Καλούμε τη συγκυβέρνηση να αποσύρει σήμερα κιόλας το Σχέδιο «Αθηνά»

«Καλούμε τη συγκυβέρνηση να αποσύρει σήμερα κιόλας το Σχέδιο «Αθηνά», το οποίο απορρυθμίζει, υποβαθμίζει και απαξιώνει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καλούμε επίσης τον αρμόδιο υπουργό να συγκαλέσει ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο στα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας όπως είναι το ΕΣΥΠ, η ΑΔΙΠ και να λάβει υπ’ όψιν τι έχουν να πουν και τα ίδια τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Είναι απαραίτητος ο χωροταξικός επανασχεδιασμός του χάρτη των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά στη βάση ακαδημαϊκών και όχι οικονομικών κριτηρίων. Η κυβέρνηση φέρνει ένα σχέδιο που ενώ υποτίθεται ότι έχει ως «Στρατηγικό Στόχο» την «Προώθηση της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», η αλήθεια είναι ότι το περιεχόμενο και το πνεύμα του παραπέμπουν μόνο στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015», με άλλα λόγια αποσκοπεί κυρίως στις περικοπές δαπανών που επιβάλλει η πολιτική των Μνημονίων. Είναι επίσης προφανές ότι στις πλείστες των περιπτώσεων μεταφοράς ή συγχώνευσης Σχολών ή Τμημάτων, έχει παρέμβει δάκτυλος μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων για να εξυπηρετήσουν κάποιοι τις εκλογικές περιφέρειές τους, ενώ συνιστά αναλγησία ότι ουδείς φαίνεται να έχει αναλογιστεί ότι σε εποχή ύφεσης, φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης, χιλιάδες φοιτητές υποχρεώνονται να μπουν στην ταλαιπωρία και στα έξοδα μετακόμισης, κάτι που θα προκαλέσει γενική αναταραχή.

Τέλος, προειδοποιούμε τη συγκυβέρνηση ότι αν πράγματι επιχειρήσει να περάσει το Σχέδιο «Αθηνά» ως Προεδρικό Διάταγμα και όχι ως σχέδιο νόμου, αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη κοινοβουλευτικό πραξικόπημα το οποίο θα δώσει αφορμή όχι μόνο για σφοδρή πολιτική σύγκρουση, αλλά και για κοινωνική ανάφλεξη».

Σχόλια