Ιδιωτικές εφορίες, κυνηγούς κεφαλών, θέλει η Γερμανία!

Ιδιωτικές εφορίες στην Ελλάδα θέλουν οι Γερμανοί, που μας «διαμηνύουν» μέσω του «Spiegel» ότι ήρθε η ώρα να τις ιδιωτικοποιήσουμε! 
Σε ένα προκλητικό άρθρο που φέρει τον τίτλο «Ανίκανοι εφοριακοί», το γερμανικό περιοδικό επικαλείται την πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η τρόικα για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα και τονίζει ότι οι περισσότεροι εφοριακοί στην Ελλάδα είναι μεγάλης ηλικίας και δεν αποδίδουν στη δουλειά τους!


«Οι ελληνικές εφορίες δεν είναι ικανές και δεν θέλουν να εισπράξουν ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών οφειλών» τονίζεται στο άρθρο του «Spiegel», που υπογραμμίζει ακόμα ότι μεγάλο μέρος των εφοριών, ειδικά τα τμήματα ελέγχων, θα πρέπει να οργανωθούν ως «ημικρατικές επιχειρήσεις».

Οι Γερμανοί κλιμακώνουν τις πιέσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει από την τρόικα για την πρόσληψη «κυνηγών κεφαλών», οι οποίοι θα εισπράττουν τους φόρους που δεν μπορούν να συλλέξουν οι εφορίες.
 «Καίνε» τα έσοδα
 «Θα πρέπει να προσληφθούν άμεσα 200 ιδιώτες ελεγκτές, διότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τους κρατικούς ελεγκτές κινούνται 50% κάτω από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα» αναφέρει ο συντάκτης του περιοδικού.
Στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού επισημαίνεται ακόμα ότι και οι ειδικές υπηρεσίες που έχουν συσταθεί είναι αναποτελεσματικές, καταλήγοντας: «Ακόμα μια κατηγορία: 130 εφοριακοί, οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, καλύφθηκαν από συναδέλφους τους. Επιπλέον, πολλοί υπάλληλοι κρίθηκαν ανεπαρκείς και είναι μεγάλοι σε ηλικία».
 «Κυνηγοί κεφαλών»
Το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί κυβέρνηση και τρόικα προβλέπει την επιστράτευση των ελεγκτικών εταιριών στην είσπραξη των φόρων με διαδικασίες ανάθεσης σε τρίτους (outsourcing) Σε πρώτη φάση οι ελεγκτικές εταιρίες και τα μεγάλα λογιστικά γραφεία θα αναλάβουν να κυνηγούν παράλληλα με τις εφορίες τους βεβαιωμένους φόρους και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Οι ιδιώτες... «κυνηγοί κεφαλών» θα αναλάβουν τον εντοπισμό και την πλήρη καταγραφή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των οφειλετών του Δημοσίου. Οι δικηγόροι και οι ελεγκτές, που θα προσληφθούν με συνοπτικές διαδικασίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα ασχοληθούν ειδικότερα με την πλήρη εξακρίβωση των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλακούν και στο κομμάτι της είσπραξης των οφειλών, προετοιμάζοντας τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων (ειδοποιήσεις για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ή για κατασχέσεις ακινήτων, ενοικίων, μισθών κ.λπ.).
Στέλιος Κράλογλου, δημοκρατία

Σχόλια