Κύπρος: Κυπριακή Δημοκρατία: Βύθιση στην κρίση...

Η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η ουσία του σχεδίου της συνίσταται στο να κλειδώσει τις ταμειακές πράξεις στη χώρα, να παγώσει επ 'αόριστον τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ και να αναδιαρθρώσει τις μεγάλες τράπεζες της νήσου. Οι μεγάλες καταθέτες θα χάσουν ως 60% των αποταμιεύσεών τους, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάρει ύστερα από 2 μήνες δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες η «τρόικα» των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της νήσου. Προβλέπεται ότι η δεύτερη σε σημασία τράπεζα της χώρας – η Λαϊκή θα χωριστεί σε δύο μέρη- σε καλή και κακή τράπεζα. Η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην κύρια Τράπεζα Κύπρου, ενώ η κακή θα εξαλειφθεί.
Δεδομένου ότι οι καταθέσεις στη νήσο είναι ασφαλισμένες μόνο μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ, εκείνοι που είχαν μεγαλύτερες αποταμιεύσεις, θα χάσουν ένα μέρος των χρημάτων τους (προβλέπεται στο 60%). Απ’ αυτή την πράξη οι Αρχές σχεδιάζουν να κερδίσουν 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την αποφυγή της πτώχευσης, απαιτούνται σχεδόν 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ΕΕ συμφώνησε να παράσχει 10 δισεκατομμύρια αλλά υπό τον όρο ότι η Κύπρος θα βρει μόνη της θα υπόλοιπα χρήματα,- εξήγησε ο δημοσιονόμος Αντρέι Ζαόστροβτσεφ.
- Πρόκειται για τον φόρο δήμευσης, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν κατάσχεση. Σε γενικές γραμμές, η εισαγωγή του ευρώ ήταν λάθος, όπως και η εξάπλωση της ζώνης του ευρώ στις χώρες, που δεν μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο νομισματικό σύστημα π.χ., με τη Γερμανία.
Οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στη γνώμη ότι η κύρια αιτία της απειλής αθέτησης στην Κύπρο ήταν η ελληνική κρίση. Συνολικά οι δύο κύριες κυπριακές τράπεζες έχουν παραχωρήσει στους Έλληνες πελάτες το 40% όλων των πιστώσεων. Εκτός απ’ αυτό οι τράπεζες αυτές κατείχαν επίσης και ελληνικά ομόλογα. Έτσι η Ελλάδα έσυρε μαζί της την Κύπρο στο λάκκο του χρέος.
Όπως είπαμε παραπάνω, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου – η Λαϊκή θα κλείσει. Αυτό σημαίνει ότι περιμένει τη νήσο ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα - η ανεργία. Οι Κύπριοι, όπως προβλέπουν οι εμπειρογνώμονες, θα βρεθούν επίσης αντιμέτωποι και με τη μαζική πώληση των ακινήτων.
Κατά τη συζήτηση των μέτρων κατά της κρίσης έγινε λόγος και για την πιθανή κρατικοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων. Έχει προταθεί επίσης και να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος σήμερα είναι ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη. Τα μέτρα αυτά απορρίφθηκαν ή με ακρίβεια απρορρίφθηκαν προσωρινά. Οι εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν ότι τα προβλεπόμενα σχέδια μπορούν να επανεξεταστούν μόνο και μόνο για να σωθεί ήδη η πέμπτη κατά σειρά χώρα της ΕΕ, που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, στην Κύπρο δοκιμάζεται η τακτική των διαχειριζόμενων αθετήσεων, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον και σε άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.
http://greek.ruvr.ru/2013_03_26/109005037/

 

Σχόλια