Η Γερμανία φταίει για όλα...

Αν και η Γερμανία συνεισφέρει τα περισσότερα χρήματα στους μηχανισμούς στήριξης, βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για την σκληρή στάση της απέναντι στις χώρες της κρίσης. Στόχος των επικριτών, η Άγκελα Μέρκελ.
Η 'Αγκελα Μέρκελ πρέπει να έχει βαρεθεί να βλέπει τα φωτομοντάζ όπου απεικονίζεται ως ναζί με στολή SS. Από το ξέσπασμα της ευρωκρίσης οι αντίπαλοι της γερμανικής διαχείρισης της κρίσης κάνουν λόγω για επιβολή όρων λιτότητας από το Βερολίνο και προχωρούν σε συγκρίσεις με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Κύπρος, όπου τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις κατά του κουρέματος των καταθέσεων. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν: «Μέρκελ μας κλέβεις τις οικονομίες» ή «Μέρκελ τα χρήματά σου έχουν περισσότερο αίμα από οποιοδήποτε ξέπλυμα». Δεν είναι λίγοι οι Κύπριοι που κατηγορούν την Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το κούρεμα των μικροκαταθέσεων φέρει τη δική τους υπογραφή. Από την πλευρά του το Βερολίνο έχει ωστόσο διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβάλει υψηλότερους φόρους στις μεγάλες καταθέσεις και έτσι δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί η επιβολή εισφοράς και στους μικροκαταθέτες.
Αντιγερμανικό «deja vu»

«Τέταρτο Ράιχ» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ιταλικής «Il Giornale» στις 3/8/2012 «Τέταρτο Ράιχ» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ιταλικής «Il Giornale» στις 3/8/2012
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην Ελλάδα. Όταν η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα οι διαδηλωτές την υποδέχθηκαν ντυμένοι με ναζιστικές στολές. Όμως η έντονη ανησυχία για μια γερμανική κυριαρχία εξηγείται και ιστορικά. Η περίοδος της γερμανικής κατοχής ήταν ιδιαίτερα σκληρή στην Ελλάδα. Ίσως και για αυτό οι συγκρίσεις με το ναζιστικό παρελθόν αποτελούν συνήθη πρακτική.
Και στην Ιταλία όμως ορισμένα μέσα ενημέρωσης επιτίθενται κατά της γερμανικής πολιτικής με τίτλους όπως «Τέταρτο Ράιχ» ή ακόμη με επεξεργασμένες φωτογραφίες που δείχνουν την Άγκελα Μέρκελ να χαιρετά ναζιστικά. Στον προεκλογικό αγώνα για τις ιταλικές εκλογές ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορούσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι ότι εφαρμόζει μια οικονομική πολιτική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Βερολίνου.

«Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ιταλία, η Ισπανία, δεν έζησε γερμανική κατοχή, και έτσι οι Ισπανοί έβλεπαν καλοπροαίρετα», λέει ο ισπανός πολιτικός επιστήμονας Φερνάντο Βαγιεσπίν.

Εντούτοις η πολιτική λιτότητας που προωθεί η «La Merkel» είναι αμφιλεγόμενη και στην Ισπανία. Μετά από χρόνια λιτότητας χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα οι Ισπανοί είναι απογοητευμένοι. «Έχουμε την εντύπωση ότι δεν έχουμε μέλλον», τονίζει ο Ισπανός πολιτικός επιστήμονας. Nils Naumann / Στέφανος Γεωργακόπουλος, Deutsche Welle

Σχόλια