ΑΠΕ, οικολογία και συμφέροντα.

Γιατί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καλύπτουμε μόνο το 5% των ενεργειακών μας αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; 
Απλό... γιατί υπάρχουν συμφέροντα.
Συμφέροντα που θέλουν τις ΑΠΕ όσο ακριβές ή και πιο ακριβές από τις συμβατικές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας.
 
Γιατί... η οικολογία πρέπει να στοιχίζει για να είναι σικ! Και εμείς το έχουμε δεχτεί.
Είναι όμως έτσι;
Θα σας δύο μόνο παραδείγματα:

1)  ΤΕΙ που πληρώνει 1 εκατομμύριο λογαριασμό της ΔΕΗ τον χρόνο, διαθέτει επιφάνεια πάνω στα κτήριά του αρκετές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Έχει γίνει λοιπόν πρόταση να καλυφθεί από φωτοβολταϊκά, τα οποία μάλιστα θα στηθούν από τους φοιτητές των σχετικών τμημάτων ως τμήμα της εργασίας τους, με αυτοματοποιήσεις για την παρακολούθηση του ήλιου. Όλα αυτά με το ελάχιστο κόστος.

Αυτή η πρόταση έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει. Γιατί; Γιατί απλά θα κάλυπτε όλες τις ενεργειακές ανάγκες της σχολής για θέρμανση και ψύξη και μετά τι θα έκαναν οι προμηθευτές πετρελαίου της σχολής; Θα μου πείτε, τι νοιάζει την σχολή. Την σχολή δεν την νοιάζει... αλλά αν κάποιος παίρνει μίζες ή μεταπουλάει πετρέλαιο όπως γινόταν αποδεδειγμένα σε άλλα πανεπιστήμια, νομίζετε θέλει να τα χάσει;

2) Υπάρχει σε νησί, πηγή γεωθερμίας (το πιο καθαρό και φθηνό είδος ενέργειας) πάνω από 300MW, αρκετή για να καλύψει το ίδιο το νησί και μερικά διπλανά... Όμως, οι προμηθευτές πετρελαίου στις μονάδες της ΔΕΗ πληρώνουν τις τοπικές αρχές ώστε να ξεσηκώνουν τους πολίτες ενάντια στην γεωθερμία με ανόητες δικαιολογίες. Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση. Σημειώστε ότι υπάρχουν 4 πηγές γεωθερμίας στην Ελλάδα που μόνες τους μπορούν να φτάσουν τα 2000MW χωρίς να υπολογίσουμε πολλές άλλες μικρότερες.

Φανταστείτε τώρα, αυτά που περιέγραψα επί 1000... γιατί τόσες είναι οι δυνατότητες που έχουμε στην Ελλάδα για ΑΠΕ και θα καταλάβετε γιατί δεν γίνεται τίποτα αν δεν υπάρχει άμεσο οικονομικό συμφέρον, όχι για το κράτος... αλλά για τον διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό και τους βολεμένους παρατρεχάμενους.

Προσοχή, αυτά είναι πράγματα που δεν θα ακούσετε ποτέ από τα ΜΜΕ γιατί πίσω από τα ΜΜΕ κρύβονται εταιρίες που κατασκευάζουν τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ με μεγάλο κόστος, πολύ μεγαλύτερο από ότι θα έπρεπε και θέλουν να νομίζετε ότι οι ΑΠΕ είναι ακριβές και ασύμφορες για να μπουν γρήγορα, παντού... 
http://vaspersview.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html

Σχόλια

  1. με συγχωρεις, αυτα είναι άνεδαφικές ανοησίες (και δεν λέω τι πραγματικά είναιεπειδ΄γη μπήκαμε στον Μάρτιο).

    Και τσάμπα να ήταν τα φωτοβολταϊκά, δεν είναι παρα ημερήσια ισχύς (αιχμής εάν είσαι σε δίκτυο) που σταματάει στις 2-3 το μεσημέρι τον χειμώνα, 5-6 το καλοκαίρι. 250-300 μέρες τον χρόνο. Τις άλλες? Και δεν είναι τσάμπα. Για τις κλιοβατώρες που θα παραχθούν, είναι πιο φτηνό ...πυρηνικό, και σίγουτα πιο φτηνή μια ντηζελογεννήτρια. Μια ντηζελογεννήτρια ΣΚΕΤΗ, είναι πιο φτηνή από την ίδια ντηζελογεννήτρια ΣΥΝ τα φωτοβολταϊκά. Τα αιολικά είναι λίγο χειρότερα, γιατί ενώ είναι πιο φτηνά από τα φωτοβολταΪκά (σαν αρχική εγκατάσταση) είναι πολύ πιο άχρηστα γιατί είναι και απρόβλεπτα και μεταβλητά. Δηλάδή απουσιάζουν τον Ιούνιο ή Ιούλιο (μέρα ή νύχτα) και τον Αύγουστο την νύχτα ου φυσάει, κάνουν ζημιά στην συμβατική ισχύ βάσης.

    Τα περί ακριβών διαπλεκόμενων ισχύουν παντού, αλλά στις ΑΠΕ είναι μούφα. Ναι οι διαπλεκόμενοι θέλουν τσάμαποα λεφτά από ΑΠΕ, αλλά και ΤΣΑΜΠΑ να ήγταν οι ΑΠΕ, ηλεκτροδοτικά είναι ψιλοάχρηστες.

    Αν κάποιος είναι αρκετά ανώμαλος να πάει για θέρμανση και ψύξη από φωτοβολταϊκά, να το κάνει με δικά του λεφτά.

    Θα του το έλεγα του ίδιου, άλλα άστον να παραμυθιάζεται. Κι αν θες θεωρία συνωμοσίας, αν το γύριζα και άρχιζα να εκθειάζω τα Πράσινα, θα έβρισκα και επιχορήγηση, χαχαχαάαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά θέλουν να πιστεύεις.

    1) Οι ΑΠΕ δεν είναι μόνο φωτοβολταϊκά. Κάθε τεχνολογία έχει τα συν και τα πλην. Ειδικά η περίπτωση του ΤΕΙ, που έχουν την δυνατότητα και αποθήκευσης της ενέργειας, είναι το αντίθετο από αυτό που λες. Επίσης ο συνδυασμός της πρακτικής έρευνας με την εγκατάσταση ρίχνει ακόμα περισσότερο το κόστος.

    2) Οι διαπλεκόμενοι μόνο μούφα δεν είναι. Η δεύτερη πρότασή σου το λέει, μόνο που ξεχνάει τις επιδοτήσεις που θέλουν και ανεβάζουν το κόστος στο θεό..

    3) 1 εκατομμύριο ευρώ δίνουν για ρεύμα και μπορούν να το κατεβάσουν στο 1/10 στο ΤΕΙ με φωτοβολταϊκά. Το καταλαβαίνεις; Επίσης η αιχμή για την οποία μιλάς επεκτείνεται με το σύστημα παρακολούθησης ήλιου και φυσικά δεν έχεις ρεύμα ΜΟΝΟ στην αιχμή. Εκεί απλά έχεις περισσότερο ρεύμα...

    Γιατί δεν λες κάτι για την γεωθερμία; Που ΑΥΤΗ είναι η φθηνότερη και όχι η πυρηνική. Κατ' αρχήν αν βάλεις το κόστος αποθήκευσης αποβλήτων στην πυρηνική, ξεπέρασες σε κόστος και τις σημερινές ΑΠΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης, ΑΠΕ είναι και άλλες μορφές ενέργειας. Υδροηλεκτρική, κυματική, πιεζοηλεκτρική (δρόμοι που παράγουν ενέργεια!) και διάφορες άλλες μορφές. Το μόνο που μας κρατάει πίσω είναι η διαφθορά στα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Επίσης φίλε μου δεν μιλάω για 100% κάλυψη των αναγκών της χώρας. Αλλά αν η Γερμανία έχει φτάσει στο 20% νομίζεις ότι είναι δύσκολο να φτάσουμε εμείς στο 50%;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.