Ποιος είναι τελικά ο Μπέπε Γκρίλο;

Ο Μπέπε Γκρίλο είναι ο αντι-Μπερλουσκόνι της Ιταλίας, ο οποίος όμως μπόρεσε να συγκινήσει και ένα μεγάλο μέρος του κεντροαριστερού φάσματος της ιταλικής πολιτικής σκηνής.
«Στο τέλος θα συσταθεί κυβέρνηση της κεντροαριστεράς με τον Μπερλουσκόνι. Σε ένα χρόνο θα πάμε σε εκλογές και θα τις κερδίσουμε», δήλωσε χθες ο νέος αστέρας της ιταλικής πολιτικής σκηνής Μπέπε Γκρίλο, επιμένοντας στην θέση της μη συμμετοχής σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα.

Η δήλωσή του δεν συνιστά έκπληξη. Αυτή ήταν εξαρχής η τοποθέτηση του ιταλού ηθοποιού που τάραξε τα νερά της Ρώμης. Ο Γκρίλο είναι η φωνή της ιταλικής αγανάκτησης απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας. Χρησιμοποιεί με επιτυχία το ίντερνετ και τα social media και προτιμά μια επικοινωνία χωρίς φίλτρα με τους οπαδούς του.
Στην ενεργό πολιτική εισήλθε το 2009, ιδρύοντας το «Κίνημα των 5 Αστέρων». Όμως τις πολιτικές του διαθέσεις τις είχε δείξει από το 2007 με την ανακήρυξη της «Vaffa-Day». Ο Γκρίλο κατέβασε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλούς τα τελευταία χρόνια. Ο 65χρονος ηθοποιός έχει ένα από τα δημοφιλέστερα Blogs στην Ιταλία και περίπου ένα εκατομμύριο followers στο twitter.
Ο κυριότερος αντίπαλός του είναι ο Μπερλουσκόνι
Ο Μπερλουσκόνι οδήγησε τον Γκρίλο στην πολιτική
Ο Μπερλουσκόνι οδήγησε τον Γκρίλο στην πολιτικήΣτις πρόσφατες εκλογές το «Κίνημα των 5 Αστέρων» αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στην Ιταλία. Και όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματισθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση χωρίς τουλάχιστον την «ανοχή» του Γκρίλο. Αξιοποιώντας τη δύναμή του θέλει να ωθήσει τα δύο μεγάλα στρατόπεδα, αυτό της κεντροαριστεράς και εκείνο της «μπερλουσκονικής» δεξιάς σε κυβερνητική συνεργασία, προκειμένου να πληρώσουν αυτά το πολιτικό κόστος της λιτότητας. Και όπως δηλώνει: μετά από ένα χρόνο θα κερδίσει τις εκλογές. Ο Γκρίλο παραδέχεται πως το κίνημά του δεν έχει στρατηγική. Θέλει να αποφασίζει κατά περίπτωση ποιο νομοσχέδιο θα υπερψηφίζει.
Μολονότι συμμερίζεται πολλές από τις θέσεις της κεντροαριστεράς θεωρεί τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι συνυπεύθυνο για την πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία. Ο κυριότερος ωστόσο αντίπαλός του είναι άλλος, υποστηρίζει ο Ρόμαν Μάρουν από το Ινστιτούτο Γκαίτε του Παλέρμο. «Ο Μπέπε Γκρίλο μπήκε στην πολιτική στα συμφραζόμενα της προσωπικής του σύγκρουσης με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αυτό ήταν το κυριότερο του κίνητρο για να δραστηριοποιηθεί και το γεγονός αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα. Υπάρχουν κοινά συμφέροντα», εκτιμά ο κ. Μάρουν.
«Ο Γκρίλο συμπεριφέρεται σωστά στο άλλο φύλο»
Ιταλικές εφημερίδες σχολιάζουν τις δηλώσεις Στάινμπρουκ για τον Μπέπε Γκρίλο
Ιταλικές εφημερίδες σχολιάζουν τις δηλώσεις Στάινμπρουκ για τον Μπέπε ΓκρίλοΣε κάθε περίπτωση η συμμετοχή του Γκρίλο σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής τον Μπερλουσκόνι θα πρέπει να αποκλειστεί. Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζουν όλοι ότι ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να συμφωνήσει σε μερικά τουλάχιστον σημεία, τα οποία θίγει και το «Κίνημα των 5 Αστέρων». Όπως παρατηρεί ο πολιτικός επιστήμονας Λούκα Βερτσικέλι, απαιτείται «η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου, η σταθεροποίηση της οικονομίας, η καταπολέμηση των καρτέλ και κυρίως ο περιορισμός των οικονομικών προνομίων του πολιτικού κόσμου».
Παρά την εχθρότητα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις του Γκρίλο με τον Μπερλουσκόνι, υπάρχουν και κοινά σημεία. Τα κόμματά τους είναι προσωποπαγή. Και οι δύο χρησιμοποιούν μια άκομψη γλώσσα. Θεωρούνται λαϊκιστές, που μπορούν να παρασύρουν τις μάζες. Και οι δύο κατάφεραν να βάλουν στη βουλή τα νεοσύστατα κόμματά τους. Αλλά εδώ σταματούν οι κοινές διαδρομές. Όπως τονίζει ο Ρόμαν Μάρουν: «Εξ όσων γνωρίζουμε ο Γκρίλο συμπεριφέρεται σωστά στο άλλο φύλο. Και εξ όσων γνωρίζουμε έχει μια ομαλή ιδιωτική ζωή».
Με λίγα λόγια, ο Γκρίλο είναι ο αντι-Μπερλουσκόνι της Ιταλίας, ο οποίος όμως μπόρεσε να συγκινήσει ένα μεγάλο μέρος του κεντροαριστερού φάσματος της ιταλικής πολιτικής σκηνής.
Marcus Lütticke / Σταμάτης Ασημένιος, Deutsche Welle

Σχόλια