Το IIF προειδοποιεί για κίνδυνο νομισματικών πολέμων

Έκκληση στους υπουργούς Οικονομικών και στους κεντρικούς τραπεζίτες του G20 να προωθήσουν κοινές ρυθμιστικές πολιτικές και να αποφύγουν τους “νομισματικούς πολέμους”, απηύθυνε τη Δευτέρα το IIF.

Όπως μεταδίδει η WSJ, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 470 μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ανέφερε σε επιστολή του ότι οι μονομερείς τραπεζικές ρυθμίσεις απειλούν την πρόοδο προς ένα πιο οργανωμένο τραπεζικό σύστημα.

“Αυτή η τάση προς μια τοπικιστική προσέγγιση, ειδικά όσον αφορά τον διαχωρισμό (ring – fencing) των στοιχείων ενεργητικού, του κεφαλαίου και της ρευστότητας, απειλεί όχι μόνο να αναιρέσει την πρόσφατη πρόοδο προς μια συνεργασία σύμφωνα με πρωτοβουλίες του G-20, αλλά επίσης να καθυστερήσει τα προηγούμενα επιτεύγματα διασυνοριακής συνεργασίας που βοήθησαν στην τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης” σημειώνεται στην επιστολή.

Παράλληλα το IIF απηύθυνε έκκληση να αποφευχθούν οι νομισματικοί πόλεμοι:

“O κίνδυνος αυτός έχει αναδυθεί καθώς οι χώρες βασίζονται περισσότερο στην επεκτατική νομισματική πολιτική για την τόνωση της ανάπτυξης. Αν αναγγελθούν και εφαρμοστούν χωρίς τον απαιτούμενο συντονισμό, αυτά τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης μπορεί να οδηγήσουν σε μια ανησυχητική νομισματική αστάθεια” προειδοποιεί το ΙΙF.

olympia.gr

Σχόλια