Δημαράς & Αβραμίδης «Κινδυνεύει η ασφάλεια των δορυφορικών επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου από την πώληση του Hellas Sat 2;»

Κύριοι Υπουργοί,
όπως αναφέρουν δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ο δορυφόρος Hellas Sat 2 καλύπτει τη Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική, διαθέτει πάνω από 100 πελάτες σε 26 χώρες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις περιοχές κάλυψης με την προσφορά μιας ευρείας γκάμας δορυφορικών υπηρεσιών, όπως δορυφορική τηλεόραση, κάλυψη γεγονότων, δορυφορικό ίντερνετ και ψηφιακές δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο στρατηγικά την τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά όπου είναι στραμμένες σήμερα οι δορυφορικές κεραίες 2.5 περίπου εκατομμυρίων συνδρομητών.


Πρόσφατα, ο δορυφόρος Hellas Sat 2, πουλήθηκε στην ArabSat κατά 99,05% έναντι 208 εκατ. Ευρώ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της ξένης εταιρείας που διαχειρίζεται τις τύχες του ΟΤΕ.

Οι δορυφορικές επικοινωνίες στο νέο πεδίο επιχειρήσεων της Α. Μεσογείου, που είναι το ο κρισιμότερος παράγων, η Ελλάδα χάνει τον έλεγχο του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της. Υπενθυμίζεται ότι ο δορυφόρος είχε αποκτηθεί μετά από συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με τις δύο χώρες να διαθέτουν σταθμούς ελέγχου.

Το θέμα που υπάρχει είναι ότι με βάσει την αρχική συμφωνία-σύμβαση έχει διατεθεί η χρήση δύο αναμεταδοτών συνολικής ισχύος 72MHz αδαπάνως, για το δημόσιο.

Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:

  1. Έχει κινηθεί η διαδικασία υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπεται από την συμφωνία ;
  2. Με ποιές δικλείδες έχει διασφαλιστεί ο έλεγχος των επικοινωνιακών συχνοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας και της Κύπρου, έναντι τυχόν εχθρικών «προσβολών» στους διαύλους δορυφορικής επικοινωνίας και τυχόν περιορισμού της αυτονομίας τους, στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών;

Αθήνα 15/ 02 /2013

Αρ. πρωτ. 7239

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Σχόλια