H μεσαία τάξη στις φλόγες

Ο τυφώνας των ακινήτων αναμένεται να χτυπήσει τις πολυπληθείς λαϊκές συνοικίες, καθώς μελετάται γι' αυτές -εκτός όλων των άλλων- και αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέχρι 30%, προκειμένου το κράτος να εισπράττει περισσότερους φόρους. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τη δυτική Αττική, στην οποία κατοικούν φτωχά λαϊκά στρώματα. Στην προχθεσινή τηλεοπτική παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε με σαφή τρόπο ότι από τα ακίνητα πρέπει να πάρουμε το 2013 περίπου 3,2 δισ. ευρώ και επιβεβαίωσε ότι το χαράτσι Βενιζέλου θα το πληρώνουμε εσαεί...

Πάντως χθες στη σύσκεψη για τα ακίνητα φάνηκε προς ώρας να απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιβολής του νέου ενιαίου φόρου χωρίς αφορολόγητο, ο οποίος θα ήταν και η μοναδική περίπτωση να διασφαλιστούν τα 3,2 δισ. Ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα σπίτια, τα κτίσματα επαγγελματικής στέγης, οι λοιποί στεγασμένοι χώροι και τα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογούνται με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν μέχρι 2%. Οι συντελεστές αυτοί θα εφαρμόζονται επί της συνολικής αξίας των συγκεκριμένων ακινήτων, από την οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφαιρείται ένα ποσό της τάξεως των 50.000 ή των 100.000 ευρώ ως αφορολόγητο όριο.
Ξεχωριστά, με παρόμοια κλίμακα και με χαμηλό αφορολόγητο όριο θα υπολογίζεται ο νέος φόρος και για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς, τους βοσκοτόπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης. Η αξία αυτών των ακινήτων θα φορολογείται αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά, χωρίς να προστίθενται στην υπόλοιπη ακίνητη περιουσία, ώστε να μεγαλώνει η φορολογητέα βάση.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί αυξήσεις αντικειμενικών αξιών 20% - 30% σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η πτώση των πραγματικών τιμών των ακινήτων τη διετία 2011-2012 κάλυψε το 70% - 80% και όχι το σύνολο της διαφοράς μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών. Δηλαδή σε ορισμένες περιοχές υπάρχει περιθώριο αύξησης των αντικειμενικών κατά 20% - 30%!
Σύμφωνα με τα όσα εξέτασαν χθες οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση -οι Απ. Βεσυρόπουλος και Αντ. Παναγόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, ο Ανδρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και οι Δημ. Χατζησωκράτης και Γ. Ιωαννίδης από τη ΔΗΜ.ΑΡ.:
1) Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το ΕΕΤΗΔΕ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
2) Στον νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και λοιπές κατηγορίες κτισμάτων, οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως (αγροί, αγροτεμάχια, βοσκότοποι κ.λπ.). Για τους αγρούς, τα αγροτεμάχια τους βοσκοτόπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
3) Ο υπολογισμός του νέου φόρου για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο, με βάση συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα, στην οποία το πρώτο κλιμάκιο θα αφορά φορολογητέα αξία μέχρι 50.000 ευρώ ή υψηλότερη και θα είναι αφορολόγητο. Συνεπώς, για ένα ζευγάρι έγγαμων φορολογουμένων θα ισχύει αφορολόγητο τουλάχιστο 50.000 ευρώ για καθέναν από τους συζύγους, δηλαδή συνολικό αφορολόγητο 100.000 ευρώ. Το τμήμα της φορολογητέας αξίας της ατομικής ακίνητης περιουσίας, το οποίο βρίσκεται πάνω από το αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ, θα φορολογείται κλιμακωτά με βάση πέντε με επτά κλιμάκια και αντίστοιχους συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από το επίπεδο του 0,1% και δεν θα υπερβαίνουν το 2%, για περιουσίες πολύ μεγάλης αξίας.
Στέλιος Κράλογλου, Δημοκρατία

Σχόλια