Κυνήγι σε όσους χρωστούν!

Με τέσσερα χτυπήματα στους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να αυξήσει τα δημόσια έσοδα για να «μπαλώσει» -όπως όπως- τη «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού, η οποία τον πρώτο μήνα του 2013 έφτασε στα 240.000.000 ευρώ. Οι εφορίες θα ταχυδρομήσουν ειδοποιητήρια σε 2.500.000 μικροοφειλέτες του Δημοσίου, που χρωστούν έως 3.000 ευρώ, για να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, με τις κατασχέσεις να διακρίνονται στο βάθος. Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει πρόστιμα σε όσους δεν εμφανίστηκαν για να «δικαιολογήσουν» τα εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες βάζουν στο στόχαστρο και 1.750 μεγαλόσχημους, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, αλλά και όσους διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή αποκρύπτουν εισόδημα.
Ειδικότερα:

Ληξιπρόθεσμα: Στις 7 Μαρτίου θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 2.500.000 φορολογουμένους για να πληρώσουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ (από πρόστιμα, φόρους, κλήσεις τροχαίας κ.λπ.). Θα καλούνται μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία είτε να προχωρήσουν στην εξόφληση της οφειλής τους είτε να προχωρήσουν διακανονισμό. Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα αποστέλλεται νέα επιστολή, στην οποία θα επισημαίνεται ότι ξεκινά η διαδικασία κατασχέσεων περιουσιακών του στοιχείων. Σε τρίτη φάση θα αποστέλλεται εξώδικο και, αν όλα αυτά αποτύχουν, τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης.

Εμβάσματα: Στο μικροσκόπιο μπαίνουν καταρχάς οι περίπου 25.000 φορολογούμενοι, με τα «θολά» εμβάσματα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν τα ποσά που έβγαλαν στο εξωτερικό την προηγούμενη τριετία έως τις 28 του μήνα, αν και η έως τώρα ανταπόκριση χαρακτηρίζεται μάλλον... υποτονική. Από τις αρχές του Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής προστίμων και πρόσθετων φόρων (έως 45%).

Μεγαλοοφειλέτες: Το υπουργείο Οικονομικών άναψε το πράσινο φως για ελέγχους σε περίπου 1.750 μεγάλους φορολογουμένους, με βάση είτε το τεκμαρτό τους εισόδημα (πάνω από 150.000 ευρώ) είτε αγορές περιουσιακών στοιχείων (πάνω από 450.000 ευρώ) ή την ακίνητη περιουσία τους (πάνω από 2.000.000 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα «ορόσημα» του νέου Μνημονίου, θα πρέπει να ολοκληρωθούν 330 έλεγχοι έως το τέλος Ιουνίου και άλλοι 1.200 έλεγχοι σε άτομα με μεγάλη περιουσία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και προστίμων από τους ελέγχους!

Φοροδιαφυγή: Με γνωμοδότησή του ο Αρειος Πάγος σημειώνει ότι θα πρέπει να υποβάλλεται αμέσως μηνυτήρια αναφορά μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για τα εξής αδικήματα, που θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος:
-έκδοση ή αποδοχή εικονικών τιμολογίων σε βαθμό πάνω από 150.000 ευρώ,
-μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ-ΦΜΥ πάνω από 75.000 ευρώ,
-απόκρυψη εισοδήματος πάνω από 150.000 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχόλια