Μούδιασε η Ευρώπη...

Ο Μπερλουσκόνι φαίνεται να κερδίζει 113-123 από της 315 έδρες της γερουσίας Η Ιταλία ψήφισε, ωστόσο οι κάλπες δεν έβγαλαν κυβέρνηση. Μετά από πολλές ανατροπές, η Κεντροαριστερά του Μπερσάνι διασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή, όχι όμως στη γερουσία.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η Κεντροαριστερά του Πιερλουίτζι Μπερσάνι επικράτησε οριακά στην Βουλή με ένα ποσοστό της τάξεως του 29,54% έναντι 29,18% της μπερλουσκονικής δεξιάς. Στη βουλή φαίνεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα
και οι σύμμαχοι του διασφαλίζουν με τη βοήθεια και του εκλογικού νόμου 340 από τις 630 έδρες. Η Δεξιά διασφαλίζει 124 έδρες και το Κίνημα των πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο με 25,55% εκλέγει 108 βουλευτές. Το κεντρώο σχήμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι με 10,56% λαμβάνει 45 έδρες.
Οριακή επικράτηση Μερλουσκόνι στη γερουσία
Ο Μπερλουσκόνι φαίνεται να κερδίζει 113-123 από της 315 έδρες της γερουσίας
Πιο σύνθετη είναι η κατάσταση στη γερουσία, όπου κανένα στρατόπεδο δεν διασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία. Εδώ η κεντροαριστερή συμμαχία άναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε ποσοστά με 31,63% και 113 έδρες έναντι 30,72% που έλαβε η συμμαχία του Μπερλουσκόνι, η οποία όμως διασφάλισε 116 έδρες. Ακόμη και εάν συνεργασθούν η Κεντροαριστερά με το κεντρώο σχήμα του Μόντι (9,13% και 18 έδρες), δεν διασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία.
Τρίτη δύναμη στη γερουσία αναδεικνύεται το κίνημα του Γκρίλο με 23,8% και 54 έδρες. Με δεδομένο ότι ο ηθοποιός απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, εκτιμάται ότι θα αποφύγει την συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Μούδιασε η Ευρώπη
Η Κεντροαριστερά του Πιερλουίτζι Μπερσάνι προηγείται με βραχεία κεφαλή στη βουλή Η Κεντροαριστερά του Πιερλουίτζι Μπερσάνι προηγείται με βραχεία κεφαλή στη βουλή
Η Ευρώπη μούδιασε, μολονότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν απέκλειαν τίποτε. Στο Βερολίνο κυριαρχούσε ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς θεωρήθηκε ότι το διακύβευμα των ιταλικών εκλογών για την ίδια την Ιταλία και κυρίως την ευρωζώνη ήταν τόσο μεγάλο που το εκλογικό σώμα θα στήριζε τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα προωθούσε τις μεταρρυθμίσεις που εγκαινίασε ο Μόντι. «Στο κενό έπεσαν οι προειδοποιήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ», σχολιάζει ο αναλυτής του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων Κρίστοφ Ζάτορ, υπονοώντας φυσικά τις γερμανικές προειδοποιήσεις για την επιστροφή του Μπερλουσκόνι στην εξουσία. Δύο ήταν τα σενάρια που προκαλούσαν ανησυχία στο Βερολίνο. Το ένα ήταν το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στην Ιταλία, σε περίπτωση που δεν προκύψει καμία δυνατότητα σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης σε μια περίοδο όπου πληθαίνουν οι ενδείξεις επιστροφής της ευρωκρίσης. Το άλλο ήταν η επιστροφή του Μπερλουσκόνι, που σύμφωνα με τους αναλυτές θα τρομοκρατούσε ακόμη περισσότερο τις αγορές. Και τα δύο έγιναν. Όπως γράφει η Hessische Allgemeine, «είναι πολύ πιθανό οι ευρωφοβικοί λαϊκιστές του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο με τη βοήθεια της γερουσίας, να ακυρώσουν οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια». Και η Münchener Merkur θα συμπληρώσει: «Τρελάθηκαν οι Ιταλοί. Περίπου το 50% των πολιτών εμπιστεύθηκε την πολύτιμή ψήφο του σε δύο πολιτικούς λαοπλάνους φορτωμένους με καταστροφικό δυναμικό». «Μια κακή ημέρα για τις προσπάθειες διάσωσης του ευρώ», σχολίασε τέλος γερμανός αξιωματούχος υπό το κράτος της ανωνυμίας.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa

Σχόλια