Τον Μάρτιο τα ραβασάκια για τα ληξιπρόθεσμα χρέη...

Ανακρούει πρύμναν το υπουργείο Οικονομικών στα σχέδιά του για το κυνήγι όσων χρωστούν στο Δημόσιο και παρατείνει, για τουλάχιστον έναν μήνα, την έναρξη της αποστολής των ειδοποιητηρίων στους οφειλέτες. Η ένταση στην κοινωνία τρομάζει την κυβέρνηση, η οποία κινείται ανάμεσα σε συμπληγάδες, καθώς αρχές Μαρτίου έρχεται στην Αθήνα και η τρόικα. Ορισμένες πήγες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο
φτάνουν εισηγήσεις για αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε η Εφορία να μπορεί να δεσμεύει και προσωπική περιουσία των συζύγων των οφειλετών για χρέη τα οποία αρνούνται οι ίδιοι να ρυθμίσουν.

Οπως ακριβώς την πάτησε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας, που βιάστηκε να κάνει ανακοινώσεις για τον νέο φόρο ακινήτων και μετά αναγκάστηκε να ανασκευάσει, έτσι τώρα ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης υποχρεώνεται να μεταθέσει τα σχέδιά του για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών...

Επειτα από ισχυρές πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε από ανωτέρους του, ο κ. Θεοχάρης αναγκάστηκε να μεταθέσει για τα τέλη Μαρτίου την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών (για ποσά κάτω και από 3.000 ευρώ), τα οποία επειγόταν να στείλει εδώ και τώρα! Για να εισπράξει όμως ό,τι μπορεί από τους φορολογουμένους, ζήτησε χτες από τους εφοριακούς να είναι ελαστικοί με τους οφειλέτες και να τους δίνουν πολλές δόσεις στη ρύθμιση των χρεών τους. Επίσης, για να ωραιοποιήσει την εικόνα των ληξιπρόθεσμων ο κ. Θεοχάρης ζήτησε από τους εφοριακούς, όπου μπορούν, να διαγράφουν χρέη που θεωρούνται ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Ιδια ακριβώς είναι και η περίπτωση του Γ. Στουρνάρα, που έσπευσε να ανακοινώσει τα σχέδια για τον νέο φόρο ακίνητων και μετά τις πιέσεις των πολιτικών αρχηγών αναγκάστηκε να τα βάλει στο συρτάρι, με το πρόσχημα ότι «δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για το πότε θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις».

Ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, λοιπόν, φαίνεται ότι λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο! Βιάστηκε κι αυτός να ανακοινώσει ότι θα αποστείλει ειδοποιητήρια σε 2.500.000 οφειλέτες τους Δημοσίου με την απειλή άμεσης λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις εισοδημάτων, ακινήτων κ.λπ.). Τώρα αναγκάζεται να μεταθέσει τα σχέδιά του για τα τέλη Μαρτίου και να χαλαρώσει την απροκάλυπτα τρομοκρατική στάση του απέναντι στους φορολογουμένους.

Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι πρέπει να περάσει ο Φεβρουάριος, ώστε οι εφορίες να έχουν πλήρη εικόνα των οφειλετών. Συγκεκριμένα λένε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί εάν οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών πλήρωσαν κανονικά τη δόση του Φεβρουαρίου, ώστε να μην μπουν στη «μαύρη λίστα» με αυτούς που θα κυνηγήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η πραγματική αίτια όμως είναι το κρυφό σχέδιο του υπουργείου: να αποφορτιστεί τώρα το «κλίμα τρομοκρατίας» και τα ειδοποιητήρια να αποσταλούν λίγο προτού ανακοινωθεί η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, ώστε να πιεστούν οι οφειλέτες να ενταχθούν άμεσα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν και σχέδια για κυνηγητό ακόμα και όσων έχουν απλήρωτες κλήσεις που έφτασαν στις εφορίες από την Τροχαία και τους δήμους, αλλά και για όσους δεν πλήρωσαν το πρόστιμο για μη προσκόμιση επικυρωμένου εισιτηρίου στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Στους υποψηφίους που αναμένεται να λάβουν ειδοποιητήριο για πληρωμή ή κατάσχεση περιλαμβάνονται:
-2.300.000 φορολογούμενοι που χρωστούν έως 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, με συνολικές οφειλές 1,1 δισ. ευρώ.
-100.000 φορολογούμενοι που χρωστούν από 3.000 έως 300.000 ευρώ, με συνολικές οφειλές 3 δισ. ευρώ.
-5.770 φορολογούμενοι με χρέη από 300.000 έως 1.000.000 ευρώ.
-1.500 φορολογούμενοι με χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ και συνολικές οφειλές 35 δισ. Ευρώ.
δημοκρατία

Σχόλια