ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Ολόκληρη η κοινωνία του ΤΕΙ της Λάρισας διαπιστώνει ότι οι θεμελιώδεις αρχές του σχεδίου ΑΘΗΝΑ καταπατήθηκαν και διαστρεβλώθηκαν στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αποκορύφωση αυτών αποτελεί η πρόταση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για μετακίνηση του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και ενσωμάτωσή του στο αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Λαμίας, που ονομάζεται πλέον ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Η επιβεβλημένη, με βάση τις αρχές του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας έφερε από πολιτική σκοπιμότητα και μόνο, την ανάγκη ύπαρξης κάποιου αντισταθμίσματος το οποίο μεταφράστηκε στην πράξη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ΤΕΙ Λαμίας.
Η ενίσχυση βέβαια έγινε εις βάρος άλλων Ιδρυμάτων και τμημάτων και με καταφανή διαστρέβλωση των θεμελιωδών αρχών του σχεδίου ΑΘΗΝΑ αφού για αυτή την ενίσχυση μεταφέρονται εκεί τμήματα που είναι καθόλα βιώσιμα, με προοπτική και απαραίτητα στην τοπική κοινωνία που λειτουργούν.
Σαν αποτέλεσμα το νέο επονομαζόμενο ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ είναι το μόνο ΤΕΙ χωρίς τμήμα πληροφορικής. Η ύπαρξη τμήματος πληροφορικής σε κάθε ΑΕΙ είναι ζωτικής σημασίας για κάθε ίδρυμα διότι πέρα από τις ανάγκες της κάθε Περιφέρειας για εκπαίδευση σε θέματα πληροφορικής υποστηρίζει τις λειτουργικές ανάγκες σε τεχνολογίες πληροφορικής όλου του Ιδρύματος και εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των υπολοίπων τμημάτων σε σχετικά θέματα.
Η κατάργηση του τμήματος πληροφορικής του ΤΕΙ Λάρισας στην ουσία «ακρωτηριάζει» το Ίδρυμα από ένα από τα πιο ζωτικά του όργανα και στερεί από την περιφέρεια Θεσσαλίας ένα τμήμα που είναι απαραίτητο, ενώ αναστατώνει και 2000 περίπου οικογένειες της Περιφέρειας. Το ότι είναι απαραίτητο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας φαίνεται από την γεωγραφική προέλευση των σπουδαστών του. Σήμερα, πάνω από το 40% των σπουδαστών του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας προέρχονται από την Θεσσαλία και τους όμορους νομούς . Το ότι είναι βιώσιμο και με προοπτική αποδεικνύεται:
· από την προτίμηση των εισαγομένων σπουδαστών,
· από τον αριθμό των μόνιμων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού (16 συνολικά, έναντι 9 του αντίστοιχου Τμήματος στο ΤΕΙ Λαμίας)
· από τις κτιριακές υποδομές (ανεγέρθηκε νέο κτίριο, προϋπολογισμού 1.020.000,0€ για το Τμήμα),
· από τις διεθνείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει, (Σημειώνουμε ότι το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας είναι από τα ελάχιστα ανώτατα ιδρύματα στην Ελλάδα και ίσως το μόνο σε ΤΕΙ που έχουν οριστεί επίσημοι ακαδημαϊκοί συνεργάτες μεγάλων διεθνών οργανισμών όπως ο OWASP και ο ISACA)
· από την λειτουργία μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με αντίστοιχα Ιδρύματα του εξωτερικού,
· από τις συνεργασίες με την αγορά εργασίας (Microsoft Hellas, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, κλπ). Ειδικά για τις προτιμήσεις των σπουδαστών, αναφέρουμε ότι από αντίστοιχα τμήματα άλλων ΤΕΙ που διατηρούνται με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ δεχόμασταν αιτήσεις μεταγραφής της τάξης ακόμη και του 50% των εισαγομένων τους. Αντιθέτως δεν υπήρχαν αιτήσεις μεταγραφής από το δικό μας τμήμα προς άλλα.
Επομένως εάν δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, πως δικαιολογείται μία τέτοια πρόταση αφού ο κ. Υπουργός στην παρουσίαση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ είπε επί λέξει «Δε θέλουμε Τμήματα φαντάσματα, δε θα κοροϊδέψουμε την ελληνική οικογένεια και τους Έλληνες φορολογουμένους. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να σπαταλάμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για να λειτουργούν Πανεπιστήμια χωρίς Τμήματα, Τμήματα χωρίς Πανεπιστημιακούς και πολλές φορές χωρίς αποφοίτους. Και όλα αυτά μακριά από την αναπτυξιακή πολιτική των ελληνικών Περιφερειών. Πρέπει να σταματήσουμε να εισάγουμε ανέργους και να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε τους επιστήμονες εκείνους, που θα βρουν εργασία στην Ελλάδα».
Ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία θα επανεξετάσει το συγκεκριμένο θέμα αξιοκρατικά με βάση τις θεμελιώσεις αρχές του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και πέρα από κάθε πολιτική σκοπιμότητα και θα προβεί στις απαραίτητες βελτιώσεις.

Σχόλια