Εξαθλίωση για δύο στους τρεις στρατιωτικούς..

Χειρότερη και από όσα περιέγραψε η χθεσινή «κυριακάτικη δημοκρατία» φαίνεται ότι είναι η οικονομική κατάσταση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αποστράτων και εν ενεργεία, καθώς οι περικοπές που έχουν υποστεί τα τρία τελευταία χρόνια στους μισθούς και στις συντάξεις τους ξεπερνούν το 50%.
Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία-σοκ που έδωσε στη δημοσιότητα
ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), προκύπτει ότι το 65% των στρατιωτικών νοικοκυριών ζει πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας! «Υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζει και εργάζεται ο Ελληνας στρατιωτικός και μέσω των στοιχείων της μελέτης αποτυπώνεται με αριθμούς το μέγεθος της φτωχοποίησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα όρια της εξαθλίωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΣΜΕΔ.
Ειδικότερα, σκληρές… θεσμικές κινητοποιήσεις των αποστράτων φέρνουν οι περικοπές στις συντάξεις τους, που τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ξεπεράσει το 50%, την ίδια ώρα που τα εν ενεργεία στελέχη σκέφτονται την παραίτηση, καθώς το κλίμα στις Ενοπλες Δυνάμεις βαραίνει επικίνδυνα, με το αίσθημα της απαξίωσης να κυριαρχεί. Το μείγμα είναι εκρηκτικό, αλλά το χειρότερο είναι ότι κανείς από αυτούς που πρέπει δεν δείχνει να έχει οποιαδήποτε ανησυχία γι’ αυτά που έρχονται.
Η συνάντηση, την περασμένη Δευτέρα, των θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, αποτέλεσε απλά άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υψώσει τείχος προστασίας -έστω και τώρα- γύρω από τον ευαίσθητο, όπως συνηθίζουν να λένε, χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα «θέλω» της τρόικας δεν βρίσκουν καμία αντίσταση και η κατάσταση στον χώρο του Στρατεύματος θα επιδεινωθεί.
Οι κινητοποιήσεις των αποστράτων είναι δεδομένες· κινητοποιήσεις οι οποίες μπορεί να πάρουν και ακραία μορφή, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που εισηγούνται ακόμη και καταλήψεις μονάδων. Ευτυχώς δηλαδή που το Πεντάγωνο, μετά την εισβολή των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, φρουρείται πλέον από άνδρες της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Οι παραιτήσεις των εν ενεργεία σίγουρες θα αποψιλώσουν κι άλλο τις Ενοπλες Δυνάμεις από στελέχη έμπειρα, μορφωμένα και άξια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνο που τρομάζει ιδιαίτερα τους αποστράτους, αλλά και τους εν ενεργεία αξιωματικούς είναι οι νέες μειώσεις που έρχονται εντός του 2014 και για τις οποίες ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επιχειρήσει να μην πραγματοποιηθούν. «Γιατί να σας πιστέψουμε, κύριε πρωθυπουργέ, καθώς και κατά το παρελθόν είχατε δεσμευτεί, αλλά περικοπές υπήρξαν» τον ρώτησε ένας πρόεδρος των αποστράτων, ωστόσο ουσιαστική απάντηση δεν έλαβε.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο 2013-2016, που κατατέθηκε στη Βουλή την προπερασμένη Παρασκευή, συνεχίζει να υπάρχει για το 2014 η μείωση δαπανών λόγω νέου μισθολογίου για ενστόλους ύψους 88.200.000 ευρώ και η αντίστοιχη μείωση συντάξεων ενστόλων λόγω νέου μισθολογίου ύψους 161.800.000 ευρώ.

Σχόλια