«ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ «ΦΡΑΝΚΕΣΤΑΪΝ» ΤΥΠΟΥ «ΑΘΗΝΑ» ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»


ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤ’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»
 «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να διαγράψει επί της ουσίας, τα Τμήματα Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων από το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, σύμφωνα με το υπό διαμόρφωση σχέδιο «Αθηνά», αφήνοντας στη θέση της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) ,ένα Παιδαγωγικό τμήμα χωρίς ρόλο και πρόγραμμα.

Τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας έχουν προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό στην εκπαιδευτική και διοικητική κοινότητα της ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς διαγράφεται ελαφρά τη καρδία, η ιστορική 60χρονη διαδρομή της σχολής και η προσφορά της στην τεχνική εκπαίδευση. Αντ’ αυτού υιοθετούνται επικίνδυνες προτάσεις στο όνομα της συγχώνευσης ομοειδών τμημάτων.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητούμε:

  • Να μην προχωρήσει καμία διαβούλευση για το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ χωρίς την καθολική συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας, των διοικητικών υπαλλήλων και των φοιτητών.
  • Να διατηρηθούν τα τέσσερα προπτυχιακά τμήματα εκπαιδευτικών όπως αυτά εμφανίζονται στο επίσημο σχέδιο «Αθηνά».
  • Να προστεθεί στο σχέδιο «Αθηνά» το Παιδαγωγικό Τμήμα το οποίο δεν ανήκει στην κατηγορία των Γενικών Τμημάτων.
  • Η ΑΣΠΑΙΤΕ να ενταχθεί στον Πανεπιστημιακό Τομέα, συγκεκριμένα στο «Αδαμάντιος Κοραής». Η ΑΣΠΑΙΤΕ σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αποτελεί το μόνο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα που προετοιμάζει εκπαιδευτικό προσωπικό για τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως της Τεχνολογικής και μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, εντάσσοντας τα Παιδαγωγικά μαθήματα από το πρώτο εξάμηνο των σπουδών.

Επίσης η ΑΣΠΑΙΤΕ κινείται στο ίδιο μοντέλο Εκπαίδευσης με την Πανεπιστημιακή Σχολή, Ecole Normale Superiuere de lEnseignement Technique, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, του Μονάχου, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Darmstadt που επίσης τροφοδοτούν με εκπαιδευτικούς τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δηλώνουμε ότι με τα σχέδια «Φρανκεστάϊν» όπως κατ ευφημισμόν ονομάστηκε το σχέδιο «Αθηνά», όχι μόνο δεν επιλύονται τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αντιθέτως πολλαπλασιάζονται».


Σχόλια