Χωρίς καμία πυρασφάλεια το άσυλο της τραγωδίας

Η φρίκη και ο άδικος θάνατος για άτομα που έχουν ανάγκη από κρατική πρόνοια και σπουδή επέστρεψαν έπειτα από έξι χρόνια και αναβίωσαν τον ίδιο εφιάλτη. Μετά τις ομηρικές διαμάχες του 2006 ανάμεσα στον τότε υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τον πρώην νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό για την αρμοδιότητα των γηροκομείων, η είδηση ότι 56χρονος τρόφιμος οικοτροφείου υπέκυψε μετά την περίεργη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11 το βράδυ της Τετάρτης στον ξενώνα Αθηνά στον Κορυδαλλό δημιουργεί πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
Η πυρκαγιά επεκτάθηκε στο οίκημα όπου στεγάζονται χρόνια ψυχικά νοσούντες και τα αίτιά της διερευνώνται από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στο σημείο του πανικού έσπευσε με επτά οχήματα και 19 άνδρες. Μετά τον απεγκλωβισμό τέσσερις εγκαταβιούντες (από τους 13 που διέμεναν εκεί) μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νικαίας με συμπτώματα ασφυξίας. Λίγη ώρα αργότερα ο ένας υπέκυψε.

Από εκείνη την ώρα βγήκε πάλι στην επιφάνεια το χρόνιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, της αδιαφάνειας αλλά και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος των προγραμμάτων ΨΥΧΑΡΓΩΣ (αποασυλοποίηση και σταδιακή επανένταξη χρόνια νοσούντων στην κοινωνία) μέσω κοινοτικών πόρων που εκμεταλλεύονται ιδιώτες και ΜΚΟ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το οικοτροφείο Αθηνά ανήκει στην Πανελλαδική Ενωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (ΠΕΨΑΕΕ) και λειτουργεί από το 2004. Οπως προκύπτει, κατ' αρχάς από χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και της αρμόδιας υφυπουργού Φωτεινής Σκοπούλη, η οποία δέχεται πολλά πυρά τις τελευταίες ώρες, ο ξενώνας λειτουργεί με πιστοποιητικό πυρασφάλειας που έχει λήξει από τις 3/5/2012. Η κυρία Σκοπούλη, μέσω της ίδιας ανακοίνωσης, ρίχνει το ανάθεμα του θανάτου αλλά και των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης στον ιδιώτη που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει το πρόγραμμα αποασυλοποίησης. Μάλιστα, το υπουργείο κομπάζει ότι το οικοτροφείο Αθηνά έλαβε το 2012 680.000 ευρώ επιδότηση.

Απλήρωτοι
Είναι όμως έτσι; Από την πλευρά των εργαζομένων του οικοτροφείου χρόνια πασχόντων προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες και ρίχνουν το φταίξιμο στο υπουργείο Υγείας που έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί τη μονάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2008 υπεύθυνοι του οικοτροφείου δημόσια και επώνυμα επισήμαιναν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι τότε απειλούσαν με επίσχεση εργασίας.
Μάλιστα, αποκάλυπταν ότι οι φιλοξενούμενοι άρρωστοι κινδύνευαν να βρεθούν στον δρόμο από αγωγές εξώσεως, καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα για την καταβολή των ενοικίων, στο κτίριο δεν υπήρχε θέρμανση και με δυσκολία καταβάλλονταν ακόμη και τα έξοδα της ΕΥΔΑΠ.
Στέφανος Χίος, Δημοκρατία

Σχόλια