Κρατικό κόλπο με τους τόκους!

Το Δημόσιο «βάζει χέρι» στους τόκους των καταθετών, επιβάλλοντας αναδρομική ισχύ στην αύξηση του φόρου από το 10% στο 15% που κανονικά θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου. Αλίμονο σε όσους είχαν προθεσμιακή κατάθεση που ξεκινούσε από το 2012 και έληγε εντός του Ιανουαρίου του 2013. Το Δημόσιο δεν παρακράτησε μόνο αυξημένο φόρο για το διάστημα εντός του 2013, αλλά και για το προηγούμενους μήνες της κατάθεσης μέσα στο 2012.
Τρέλα κανονική, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε πρόσφατα μια εγκύκλιο που περιγράφει με γλώσσα γραφειοκρατική τον τρόπο που οι τράπεζες θα παρακρατήσουν και κατόπιν θα αποδώσουν τον αυξημένο φόρο. Εκεί περιγράφει το «κόλπο» με γλώσσα ακατάληπτη για τον απλό κόσμο και κατανοητή μόνο από ειδικούς...

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες πολίτες με προθεσμιακές καταθέσεις (που έληξαν προτού να φτάσει η εγκύκλιος στις τράπεζες) δέχτηκαν τηλεφωνήματα από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία τους ζητούσαν να δώσουν πίσω αναδρομικά τη διαφορά στον φόρο από 10% σε 15% για τους τόκους του 2012!

Το Μνημόνιο 3 έλεγε ότι θα επιβληθεί αύξηση του φόρου των καταθέσεων από το 10% στο 15% από τον πρώτο μήνα του 2013. Αυτό λογικά σημαίνει ότι η παρακράτηση θα αφορά την περίοδο του νέου έτους.

Οι γραφειοκράτες όμως του υπουργείου Οικονομικών, μαθημένοι στις πονηριές, διέγνωσαν ένα παραθυράκι να πάρουν λεφτά από τους τόκους του κόσμου, εισάγοντας στην ορολογία τον «χρόνο εκτοκισμού» των τόκων. Αν αυτός ο εκτοκισμός (όταν μπαίνουν οι τόκοι στο βιβλιάριο) γίνει εντός του 2013, ακόμα και για τόκους του 2012, τότε η παρακράτηση είναι 15% και όχι 10%.

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι για 12μηνη προθεσμιακή (η οποία αποδίδει του τόκους στο τέλος της περιόδου) που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και λήγει εντός του Ιανουαρίου του 2013 θα παρακρατηθεί 15% για το σύνολο των τόκων και όχι μόνο για τους τόκους του Ιανουαρίου του 2013, που θα ήταν και το λογικό. Δεν πλήττονται από τη συγκεκριμένη αναδρομικότητα οι προθεσμιακές που έδιναν τον τόκο κάθε μήνα ή προκαταβολικά.

Η εγκύκλιος του υπουργείο Οικονομικών έφτασε στις τράπεζες στις αρχές της εβδομάδας και τις καλούσε να αποδώσουν το 15% του φόρου έως 15 Φεβρουαρίου. Αυτό δημιούργησε πανικό στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αντιλαμβάνονταν ότι πολλές προθεσμιακές που έληγαν αρχές Ιανουαρίου τις είχαν πάρει οι πελάτες. Σε αυτούς άρχισαν τα τηλέφωνα και τα παρακάλια για να δώσουν το οφειλόμενο ποσό, ενώ σε άλλους πελάτες που οι λογαριασμοί υπήρχαν και είχαν χρήματα οι τράπεζες έκαναν μόνες τους την παραπάνω τραβηχτική... για να τα δώσουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Είναι βέβαιο ότι πολλοί καταθέτες δεν έχουν ακόμα καταλάβει τι έχει συμβεί, καθώς πίστεψαν ότι ο αυξημένος φόρος θα εφαρμοστεί από τις αρχές Ιανουαρίου 2013. Η έκπληξη γι’ αυτούς θα είναι όταν δουν τον λογαριασμό με το 15% να εφαρμόζεται και για τους μήνες του 2012.  
Δημοκρατία

Σχόλια