«Όχι» σε πακέτο διάσωσης της Κύπρου λέει το SPD

Θύμα των γερμανικών προεκλογικών συγκρούσεων κινδυνεύει να γίνει η Κύπρος. Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αρνούνται να ψηφίσουν στο Bundestag υπέρ του σχεδιαζόμενου πακέτου βοήθειας προς τη Λευκωσία.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ του σχεδιαζόμενου πακέτου διάσωσης της Κύπρου δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στο Bundestag. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διά στόματος του προέδρου του
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει ένα πακέτο στήριξης της Λευκωσίας. Ο κ. Γκάμπριελ επικαλείται τις κατηγορίες περί φορολογικού ντάμπινγκ και ξεπλύματος χρημάτων, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Κύπρος.
Σε δηλώσεις του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών τονίζει: «Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι θα σώσουν κυπριακές τράπεζες, το επιχειρηματικό μοντέλο των οποίων στηρίζεται στη συνεργεία σε φορολογική απάτη». Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, «εάν η καγκελάριος Μέρκελ θέλει την συγκατάθεση του SPD, θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ καλά επιχειρήματα», τα οποία στην παρούσα φάση δεν διακρίνει ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης.
Αμφίβολη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία

"Δεν θα σώσουμε τις κυπριακές τράπεζες", λέει ο Ζ. Γκάμπριελ
Δεν θα σώσουμε τις κυπριακές τράπεζες, λέει ο Ζ. ΓκάμπριελΗ απορριπτική στάση των Σοσιαλδημοκρατών σε συνάρτηση με το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 βουλευτές του κόμματος των Πρασίνων και δεκάδες κυβερνητικοί βουλευτές καταψηφίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ καθιστά επισφαλή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να «περάσει» το πακέτο διάσωσης.
Για τον λόγο αυτό κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως η καγκελάριος Μέρκελ θα φέρει στη βουλή νομοσχέδιο για τη διάσωση της Κύπρου, μόνον εφόσον η Λευκωσία δρομολογήσει «ριζικές μεταρρυθμίσεις».

Η Κύπρος χρειάζεται δανειακή βοήθεια ύψους 17.5 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 12 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, ο οποίος χαρακτηρίζεται «υπερδιογκωμένος» εξαιτίας της ενδεχομένως αμφιβόλου προελεύσεως ρωσικών καταθέσεων, γράφει η Süddeutsche Zeitung.
Προεκλογικός ελιγμός το «όχι»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς
Κριτική στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου ασκούν και οι Βρυξέλλες. Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι προτού εγκριθεί ένα πακέτο στήριξης της Κύπρου «θα πρέπει να διευκρινιστεί η προέλευση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες».
Πάντως, σε σχόλιο της η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να βρουν εδώ και χρόνια μια ευκαιρία για να αποστασιοποιηθούν από την καγκελάριο, χωρίς να κινδυνεύσουν να κατηγορηθούν για ανευθυνότητα στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Οι δικαιολογημένες επιφυλάξεις τους έναντι της Κύπρου, τους προφυλάσσουν από το ενδεχόμενο να ερμηνευθεί ενδεχόμενο «όχι» τους ως αυτό που είναι, δηλαδή ένας προεκλογικός ελιγμός». Σταμάτης Ασημένιος / SZ. Deutsche Welle

Σχόλια