Αποστολή ειδικών στην Κύπρο;

Νέους ελέγχους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Κύπρο με την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων στη μεγαλόνησο φέρεται να προκρίνει ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε σύμφωνα με το Spiegel.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση, «η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει ότι η Κύπρος κινείται αποφασιστικά κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Γι΄ αυτό το λόγο ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε αλλά και ευρωπαίοι συνάδελφοί του προκρίνουν την αποστολή ομάδας ειδικών προκειμένου να εξεταστεί «εάν η χώρα εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Σύμφωνα με το Spiegel, στόχος των ελέγχων «δεν θα είναι απλώς να εξακριβωθεί εάν η Κύπρος έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο τις διεθνείς συμφωνίες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μια πτυχή στην οποία περιορίστηκαν προηγούμενες έρευνες. Στο επίκεντρο της νέας έρευνας θα τεθεί περισσότερο το εάν εφαρμόζονται όντως στην πράξη οι σχετικοί κανόνες».
Σχετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, αναμένεται να αναλάβουν στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας ο γερμανός υπ. Οικονομικών και οι ομόλογοί του από την Αυστρία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.
Deutsche Welle

Σχόλια