«ΓΙΑΤΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ»

«ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑΙ Η ΟΧΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΑΝΤ' ΑΥΤΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΑΚΡΩΣ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ;»
Με νέα Ερώτηση-κόλαφο προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων και το έλλειμμα του 2009, επανέρχεται ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και μάλιστα αυτές τις μέρες που λαμβάνει χώρα η παραπομπή στη Δικαιοσύνη από τους οικονομικούς Εισαγγελείς κκ Μουζακίτη και Πεπόνη, του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.


Η Ερώτηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της απάντησης που έστειλε μέσω του Υπουργείου Οικονομικών στον Τέρενς Κουίκ ο κατηγορούμενος Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, σε προηγούμενη Ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας, η οποία ήταν βασισμένη στην τελευταία έκθεση, με νέα πολύ σοβαρά στοιχεία, που δημοσιοποίησε η καθηγήτρια κα Ζωή Γεωργαντά μέσω του attikanea.blogspot.com.

Όπως επισημαίνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, στην υπόθεση Γεωργίου δεν μπορεί να μένει σιωπηλός ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, γι’ αυτό και τον ερωτά, εάν αποδέχεται ναι ή όχι το περιεχόμενο της απάντησης που έστειλε ο κατηγορούμενος Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στον Τέρενς Κουίκ, με ό, τι αυτό σημαίνει για τον ίδιο τον Υπουργό, καθώς η υπόθεση έχει πάρει πλέον ποινικές διαστάσεις.

Στην ίδια Ερώτηση ο Τέρενς Κουίκ εκφράζει την απορία του προς τον κ. Στουρνάρα για ποιο λόγο το Υπουργείο του μπλοκάρισε για πάνω από δύο μήνες την απάντηση που είχε ετοιμάσει ο Ανδρέας Γεωργίου.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
ΘΕΜΑ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009

Κύριε Υπουργέ,

Σε απάντηση του εγγράφου σας υπ’ αριθ. ΓΚΕ 1176764 ΕΞ 2012 /618 σχετικά με την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων για το χρέος και έλλειμμα του 2009, όπως καταγγέλλει και με τις αλλεπάλληλες εκθέσεις της η καθηγήτρια κα Ζωή Γεωργαντά, έχω να σχολιάσω τα εξής:
(1)Σας υπέβαλα 11 ερωτήσεις. Σε καμία από αυτές δεν εκφέρετε την δική σας άποψη, αλλά μου διαβιβάζετε έγγραφο του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Γεωργίου. Υποθέτω συνεπώς ότι συμφωνείτε με το έγγραφό του, με ότι αυτό σημαίνει και στη ποινική διερεύνηση του θέματος, μετά τη δίωξη που άσκησαν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης.
(2)Σας υπενθυμίζω ότι τον Απρίλιο του 2011, ως Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, είχατε εκφράσει δημοσίως την άποψη, η οποία ασφαλώς βασιζόταν στην επιστημονική σας γνώση, ότι η μεταφορά των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ από τον τομέα των Μη-Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή στον δημόσιο τομέα, δεν έπρεπε να γίνει.
(3)Καμία από τις ερωτήσεις μου δεν έχουν απαντηθεί. Στο συνημμένο έγγραφο, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ προβαίνει σε ανακριβείς και αποφθεγματικές δικαιολογίες των πεπραγμένων του, ενώ παρουσιάζει πίνακα με αλλοιωμένα ποσοστά πωλήσεων/κόστους για 12 από τις 17 ΔΕΚΟ που ενέταξε στην Γενική Κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει το κριτήριο του 50%. Δίνω έμφαση στις παρακάτω τρεις παρατηρήσεις μου που βασίζονται στην μαρτυρία του καθ’ ύλην ειδικού της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίου Νικολάου Στρόμπλου, Διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών επί πολλά χρόνια. Δηλαδή, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ:
Έχει θεωρήσει το 100% των επιδοτήσεων που παίρνουν οι μεταφορικές εταιρείες (ΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ, κοκ) ως επιδοτήσεις στην παραγωγή με συνέπεια να τις εντάσσει στο κόστος και όχι στα έσοδα. Είναι συνεπώς ολοφάνερος ο βαθμός στον οποίο έχει διαστρεβλώσει και παραποιήσει το έλλειμμα, το οποίο στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ESA95 ορίζεται ως έσοδα μείον κόστος. Έχει, δηλαδή, φουσκώσει το κόστος και μειώσει τα έσοδα. Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις εισιτηρίου εντάσσονται στις πωλήσεις και όχι στο κόστος σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Eurostat.
Έχει υπολογίσει εμπορικές αποσβέσεις αντί για εθνικολογιστικές αποσβέσεις που είναι το σωστό σύμφωνα με τους Κανονισμούς του ESA95, με συνέπεια να φουσκώνει το κόστος ακόμα περισσότερο.
•Έχει υποεκτιμήσει, σε πολύ υψηλό βαθμό που προσεγγίζει το 30%, τον παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή το ΑΕΠ, με βάση το οποίο υπολογίζει τα ποσοστά του. Η συνέπεια είναι ακόμα μεγαλύτερο τεχνητό φούσκωμα του ελλείμματος του 2009.
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Αποδέχεσθε τις θέσεις του κ. Γεωργίου, ναι ή όχι;
2.Θα ζητήσετε την απομάκρυνση του κ. Γεωργίου, μετά την άσκηση της ποινικής Δίωξης, ναι ή όχι;
3. Γιατί χρειάστηκε να καταθέσω την ίδια Ερώτηση δύο φορές, για να πάρω την απάντηση Γεωργίου που μου διαβιβάσατε;
4.Γιατί ενώ η απάντηση Γεωργίου συνετάχθη και σας απεστάλη στις 12.10.2012, εσείς μου τη διαβιβάσατε με καθυστέρηση πλέον των δύο μηνών, στις 20.12.2012,την ημέρα που έκλεινε η Βουλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ


Σχόλια