Σαμαράς: Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να γίνουν οι ενεργειακοί τροφοδότες της ΕΕ

Σε ενεργειακούς τροφοδότες της ΕΕ πρέπει να μετατραπούν η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά στο Sigmalive στην Κύπρο, αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Στη συνέντευξή του ο Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στα χέρια του η έκθεση για τα κοιτάσματα στη Ν. Κρήτη.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού στο Sigmalive έχει ως εξής:

Ερ. Το φυσικό αέριο θεωρείται -και δικαιολογημένα- ο… άσος στο μανίκι που θα βοηθήσει την Κύπρο να εξέλθει της κρίσης. Ποια θα μπορούσε να είναι η συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών; Και πώς προχωρούν τα ενεργειακά ζητήματα της Ελλάδας;

Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, η Κύπρος έχει να μας διδάξει πολλά στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών. Και βρίσκεται ήδη μπροστά από εμάς. Κι επειδή η Κύπρος είναι κομμάτι από την ψυχή μας, είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτή την πρωτιά της Κύπρου. Εφόσον αποδειχθούν ακριβή όλα αυτά που λέγονται και για τους δικούς μας φυσικούς πόρους, Κύπρος και Ελλάδα μαζί θα μπορούσαν για πρώτη φορά να δώσουν στην ενεργειακά «διψασμένη» Ευρώπη πολύ σημαντικούς ενεργειακούς πόρους από ευρωπαϊκό έδαφος. Καταλαβαίνετε πόσο αυτό θα αναβάθμιζε τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου από κοινού. Μόνο που όλα αυτά αφορούν το μέλλον.

Όχι το πολύ μακρινό, πάντως το μέλλον. Για την ώρα τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ή να χαλαρώσει τις δικές μας προσπάθειες να εξυγιάνουμε τη χώρα μας, να βελτιώσουμε το πολιτικό μας σύστημα και τη δημοκρατία μας, να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την οικονομία μας. Βασική μας πολιτική επιλογή είναι οι ενεργειακοί πόροι να ενισχύσουν τη νέα Ελλάδα, όχι να διαιωνίσουν τα αμαρτήματα της παλιάς. Να προσθέσουν ακόμα περισσότερα στη νέα δύναμή μας, όχι να κρύψουν τις χρόνιες αδυναμίες μας. Η Ελλάδα που θα βγει από την κρίση θα είναι, έτσι κι αλλιώς, πιο δυνατή και πιο εξωστρεφής.

Οι ενεργειακοί της πόροι και η στενή συνεργασία της με την Κύπρο, καθώς και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση Ελλάδας και Κύπρου, θα καταστήσουν και τις δύο μαζί ακόμα πιο δυναμικές, αναπτυξιακές και ανταγωνιστικές. Ως Έλληνας πολιτικός, λέω στα αδέλφια μου στην Κύπρο: Όνειρό μου είναι να ξεδιπλώσουμε μαζί τις αρετές μας. Για την ευημερία, την ασφάλεια και την ακτινοβολία του Ελληνισμού. Για τη σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της περιοχής μας.

olympia.gr

Σχόλια