Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑΣ...

Η Μαρία Αντουανέτα ήταν σύζυγος του τελευταίου βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκου του ΙΣΤ’. Η σπάταλη και ανέμελη ζωή της καθώς και η Αυστριακή καταγωγή της την έκανε μισητή στον Γαλλικό λαό που πραγματικά δεν είχε τα απαραίτητα για την επιβίωση του. Έτσι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης την εκτέλεσε μαζί με όλη της την οικογένεια. 
Ένας αστικός μύθος που δεν έχει επιβεβαιωθεί, εξιστορεί τη συνομιλία που είχε η βασίλισσα με το υπηρετικό προσωπικό της όταν ο λαός του Παρισιού έκανε έφοδο στις Βερσαλλίες.
Όταν η Αντουανέτα ρώτησε γιατί διαμαρτύρεται ο λαός και πήρε απάντηση «γιατί δεν έχει ψωμί», εκείνη φέρεται να απάντησε «ΑΣ ΦΑΕΙ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ»..
Στην πολιτική ζωή της χώρας μας, στα χρόνια των Δανειακών Συμβάσεων, έχουμε δυστυχώς γνωρίσει πολλές Αντουανέτες. Αμέτρητες δηλώσεις υπέρ των Μνημονίων και των εξοντωτικών για τη μέση ελληνική οικογένεια μέτρα. Άνθρωποι οικογενειάρχες και νοικοκύρηδες ακούν απελπισμένοι και οργισμένοι την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας να μιλάει για την αναγκαιότητα των μέτρων. Επίσης παρακολουθούν αμήχανοι κορυφαίους της αντιπολίτευσης, ενώ πριν τις εκλογές να ήταν σαφώς αντιμνημονιακοί, τώρα να τα έχουν γυρίσει και να ομιλούν για ¨επαναδιαπραγμάτευση των όρων των δανειακών συμβάσεων¨….

Και ενώ όλα αυτά είναι κατανοητά για την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας στην Αθήνα (συμφέροντα εξυπηρετούν οι Μνημονιακοί υπηρέτες εξάλλου), φάνταζε απίθανο ως σήμερα το γεγονός, τοπικοί πολιτική άρχοντες της αυτοδιοίκησης να κωφεύουν και να κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στη συμφορά και την καταστροφή των κοινωνιών που τους έχουν εκλέξει. Κοινωνιών έχουν οι ίδιοι σαφώς καθαρότερη εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει από κάποιον διορισμένο από το ΔΝΤ Υπουργό στη κεντρική Κυβέρνηση των Αθηνών.

Χθες όμως είχαμε δηλώσεις από τους δύο κορυφαίους πολιτικούς της αυτοδιοίκησης του Βόλου και της Μαγνησίας που πραγματικά σοκάρουν! Συγκεκριμένα ο κεντροαριστερός (πραγματικά ακόμη δεν ξέρω σε ποιο κόμμα ανήκει και δεν με απασχολεί) δήμαρχος του Βόλου, κ. Σκοτεινιώτης δήλωσε : «Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να παραβλέπουμε τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, έως την έκδοση της απόφασης αυτής, οι δημότες θα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση στην καύση τζακιών και σομπών», ενώ ο αντινομάρχης Μαγνησίας και νέο λαμπρό αστέρι της ΝΔ στην περιοχή κ. Κοπάνας δήλωσε: «Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ»

Δεν θα μπω στον κόπο να απαντήσω στους δύο τοπικούς άρχοντες. Όχι πως τους απαξιώ αλλά νιώθω την ανάγκη να μιλήσω στους ψηφοφόρους τους. Εσύ κάτοικε του Βόλου και της Μαγνησίας που όπως και εγώ πασχίζουμε καθημερινά να κρατήσουμε ζεστό το σπίτι μας, και κάποιες μέρες δεν το καταφέρνουμε κιόλας, πως νιώθεις ακούγοντας αυτές τις δηλώσεις; Εσύ ψηφοφόρε των δύο αυτών αντρών, που σε έχουν εξαθλιώσει οι δυσβάστακτες οικονομικές τιμωρίες του ΔΝΤ, της Τρόικα, και των Ευρωπαίων τραπεζιτών τι έχεις να πεις που ακόμη και οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν με διάφορους τρόπους να σε αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό πρόβλημα; Δεν γνωρίζεις πως το πραγματικό πρόβλημα είναι οι δοσίλογοι που υπέκυψαν στις πιέσεις των Δάνειων Δυνάμεων που μοναδικό σκοπό έχουν την υφαρπαγή του ορυκτού μας πλούτου μέσω της εξαθλίωσης όλων των Ελλήνων; Δε νιώθεις την ανάγκη να διαμαρτυρηθείς που έριξαν και αυτή την ευθύνη σε σένα, αντί να βγουν μαζί και οι δύο, και να βροντοφωνάξουν το αυτονόητο, δηλαδή πως ο κοσμάκης προσπαθεί να ζεσταθεί όπως μπορεί και πως φταίει η Τρόικα και οι ντόπιοι δωσίλογοι συνεργάτες τους για την αιθαλομίχλη, μέσω της οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων;

Και τελική ερώτηση προς τον μέσο ψηφοφόρο του Βόλου και της Μαγνησίας: πως νιώθεις αδερφέ που οι τελευταίες εκλογές που ψήφισες ήταν στην ουσία ένας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ «ΜΙΣ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ»;;;;;

Νίκος Τοπούζης

Ιστορικός συγγραφέας

Μέλος της Συντονιστικής Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαγνησίας

Σχόλια