Πυρ ομαδόν εναντίον της Ελλάδας για την επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ


Σοβαρές αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και στο διαδικτυακό στοίχημα, αφήνουν οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες του κλάδου.

Άρθρο των Financial Times με θέμα τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα και την προστασία του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, αναφέρεται στην αντίδραση της Sportingbet,
η οποία χαρακτήρισε «ντροπή» την εν λόγω απόφαση, με την εταιρεία να δηλώνει, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει, επί του παρόντος, στοιχήματα από την ελληνική αγορά και να παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες παίκτες.
Μάλιστα το δημοσίευμα των FT τονίζει ότι οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς έρχονται να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την αυξανόμενη αστάθεια στις ευρωπαϊκές αγορές τυχερών παιχνιδιών, την ίδια ώρα που αρκετά κράτη-μέλη βρίσκονται σε διαδικασία απελευθέρωσης του online αθλητικού στοιχήματος.

Το δημοσίευμα των FT θυμίζει ότι ο όμιλος της Sportingbet, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από την William Hill και την GVC Holdings, είναι μία από τις 24 εταιρείες, που έλαβαν προσωρινή άδεια δραστηριοποίησης στην εγχώρια διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών. Ωστόσο, όπως αναφέρει, παρά την απόκτηση της άδειας, ο όμιλος μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει την ελληνική αγορά.
«Επί του παρόντος παραμένει
business as usual. Ωστόσο, ανάλογα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η Sportingbet θα λάβει και εκείνη τις αποφάσεις της», σημειώνει το δημοσίευμα των FT.

«Ο ΟΠΑΠ ήδη απολαμβάνει το μονοπώλιο στο offline αθλητικό στοίχημα, ωστόσο το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας προτείνει την επέκταση του μονοπωλιακού καθεστώτος, προκειμένου να συμπεριλάβει και τα online τυχερά παιχνίδια, αλλά και άλλα προϊόντα, τουλάχιστον έως το 2020» αναφέρει το δημοσίευμα.

To ίδιο δημοσίευμα θυμίζει ότι οι σφοδρές αντιδράσεις των μεγάλων εταιρειών του online τζόγου και των ενώσεών τους έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους ομίλους να έχουν προχωρήσει σε σχετική καταγγελία για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, αναμένοντας την εξέτασή της.

Οι αποχωρήσεις

Ενδεικτικό των αντιδράσεων των μεγάλων παικτών της διεθνούς αγοράς είναι το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα ο όμιλος τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, Betfair, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την ελληνική αγορά, μέχρι να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο. Η Betfair δεν κατέθεσε αίτημα χορήγησης άδειας λειτουργίας στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τη νομική συμβουλή που έλαβε, η αξία αυτών των αδειών είναι αδιευκρίνιστη και ο όμιλος θεωρεί πως η σχετική νομοθεσία στη χώρα είναι ασυνεπής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επιπλέον, ακόμη ένας μεγάλος πάροχος τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, η William Hill, ανακοίνωσε ότι σταματά να προσφέρει υπηρεσίες στην ελληνική αγορά για τον ίδιο λόγο.

«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επεκτείνει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Αυτό που είναι ακόμη πιο ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι πλέον το μονοπώλιο εκτός από τα offline παιχνίδια έρχεται να επεκταθεί και στα on line παιχνίδια του αθλητικού στοιχήματος. Είναι ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση και θα έπρεπε να ντρέπεται που επέτρεψε να συμβεί» αναφέρει η Sportingbet, σύμφωνα με δηλώσεις, που επικαλείται το δημοσίευμα των FT.

Η Remote Gambling Association (RGA), η μεγαλύτερη ένωση επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχηματισμού παγκοσμίως, από την πλευρά της σημειώνει: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, προκειμένου να καλύψει σχεδόν κάθε πτυχή του online στοιχηματισμού. Έχουμε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να το επανεξετάσει και έχουμε καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν το πράξει, γιατί συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου».

Να σημειωθεί ότι η νομιμότητα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ αναμένεται να κριθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εντός της ερχόμενης χρονιάς. Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την τελεσίδικη απόφαση για το θέμα, μετά από τις σχετικές προσφυγές που κατέθεσαν οι Stanleybet, William Hill και Sportingbet εναντίον του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ.

Σχόλια