Η στοχοποίηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων

Γ. Δελαστίκ – «Επίκαιρα»

Δικαιολογημένα πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται ικανοποιημένος. Με το φορολογικό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση του προωθεί περαιτέρω την οικονομική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού, αυξάνοντας τους φόρους σε υπέρμετρο βαθμό – τόσο που η Ελλάδα επί Τουρκοκρατίας με τους κεφαλικούς φόρους των Οθωμανών μοιάζει…
φορολογικός παράδεισος σε σύγκριση με σήμερα! Έχοντας ήδη συμφωνήσει με την τρόικα των ξένων επικυρίαρχων την αύξηση σε πρωτοφανή ποσοστά της τιμής του ηλεκτρικού, του νερού, των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών κ.λπ. μέσα στο 2013, η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί δικαίως να καυχηθεί ότι αυτή προώθησε τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε επίσης με επιτυχία την αποστολή ουσιαστικού αφελληνισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Μέσω της επαναγοράς ομολόγων, η κυβέρνηση Σαμαρά έφαγε άλλα 10 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία προστέθηκαν στα πάνω από 20 δις που τους είχε φάει ο Λουκάς Παπαδήμος με υπουργό Οικονομικών τον Βαγγέλη Βενιζέλο με το «κούρεμα» του Μαρτίου. Γερή «μπάζα»! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κυβερνήσεις υποχρέωσαν τους τέσσερις μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της χώρας (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» και στην «επαναγορά» με ομόλογα του Δημοσίου αξίας 35,65 δις ευρώ.

Το μεγάλο κόλπο

Δεν μας έπιασε κανένας πόνος για τις τράπεζες, αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά τους έφαγαν το… 75% (!) της αξίας των ομολόγων τους. Μόνο για τους τέσσερις προαναφερθέντες ομίλους η ζημία ανήλθε σε 26,5 δις ευρώ!
Κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν, φυσικά, να φορτώσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού τα 23,2 δις που θα διατεθούν άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς το ποσό αυτό θα το δανειστεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και θα το περάσει στο δημόσιο χρέος. Το κόλπο αυτό διασώζει βεβαίως τις τράπεζες ως ιδρύματα εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων. Δεν διασώζει όμως την ελληνική ιδιοκτησία τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η χρηματιστηριακή αξία και των τεσσάρων ομίλων μαζί δεν έφτανε ούτε καν τα… 3 δις ευρώ! Τα 3 δις είναι αστείο ποσό μπροστά στα 23 δις που θα δοθούν με ευρωπαϊκά δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση τους. Αυτό σημαίνει ότι εκμηδενίζεται σχεδόν το ελληνικό ποσοστό ιδιοκτησίας των ελληνικών τραπεζών. Όποια στιγμή θελήσουν οι Γερμανοί μπορούν να απαιτήσουν και να πάρουν τον απόλυτο έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος χωρίς κανένα πρόσχημα.

Η εικόνα αυτή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποδεικνύει εμπράκτως πόσο ψευδείς είναι οι κυβερνητικές υποσχέσεις περί τραπεζικής ρευστότητας και πόσο αφελείς είναι οι προσδοκίες μυριάδων Ελλήνων ότι, με το που «πήραμε τη δόση», εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες, μικροεπαγγελματίες και επιχειρηματίες θα πάρουν επιτέλους δάνεια που μέχρι τώρα δεν τους έδιναν τράπεζες! Βαθιά είναι νυχτωμένος όλος αυτός ο κοσμάκης. Ούτε ευρώ δεν θα πάρει.

Μέσω του «κουρέματος» και της «επανα γοράς» η Εθνική έχασε 11 δις ευρώ, η Πειραιώς έχασε 5,7 δις, η Eurobank 5,4 δις και η Alpha Bank, η οποία έχασε τα λιγότερα είχε ζημία 4,4 δις ευρώ. Πού θα βρουν λεφτά για να δανείσουν τον κάθε πικραμένο; Από τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα μπορούν να δώσουν ούτε ένα ευρώ, όλα πρέπει να τα βάλουν στην άκρη για να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, να μην είναι, δηλαδή, χρεοκοπημένες.

Και να θέλουν οι Έλληνες τραπεζίτες να δώσουν δάνεια σε κάποιους πολύ μεγάλους επιχειρηματίες με τους οποίους διατηρούν προνομιακή σχέση, δεν θα τους το επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι επίτροποι που έχει ήδη αποφασιστεί να εγκατασταθούν αμέσως σε κάθε ελληνική τράπεζα.

Η «εξαφάνιση» Καμμένου

Ο πρωθυπουργός έχει έναν ακόμη λόγο να χαίρεται. Συνιστά στρατηγικής σημασίας νίκη για τη ΝΔ η έναρξη των διαδικασιών αποσύνθεσης του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Κομμένου. Για όσους δεν ανήκουν ή δεν ψηφίζουν το κόμμα αυτό, ελάχιστη σημασία έχει ποιος φέρει την ευθύνη για τη διάσπαση ή αν οι διαλυτικές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα εσωτερικών αντιθέσεων ή υποδαυλιζόμενες από τη ΝΔ και άλλα εξωτερικά κέντρα. Η πολιτική ουσία είναι ότι άρχισαν οι διαδικασίες εξαφάνισης του αντιμνημονιακού πόλου της Δεξιάς. Ανεξαρτήτως του αν άρεσε σε κάποιον ή όχι το κόμμα του Π. Κομμένου, έδινε τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους της ΝΔ που εμφορούνται από αντιμνημονιακά αισθήματα -και τέτοιοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες- να ψηφίζουν αντιμνημονιακά χωρίς να αλλάζουν τη συντηρητική ιδεολογία τους. Τώρα απειλείται να εκλείψει αυτή η δυνατότητα.

Την ώρα, δηλαδή, που η μνημονιακή διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει στη μετακίνηση απογοητευμένων ψηφοφόρων της ΝΔ προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σε βαθμό που να υπερβεί το κόμμα του Π. Καμμένου τις 670.000 ψήφους που είχε πάρει στις εκλογές του Μαΐου, θα έχουμε αντίστροφες εξελίξεις. Οι 460.000 ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις εκλογές του Ιουνίου θα υποχρεωθούν να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν ό,τι ενδεχομένως έχει απομείνει από το κόμμα τους, αν θα μετακινηθούν σε αντιμνημονιακά κόμμα αριστερής ιδεολογίας, αν θα μείνουν στο σπίτι τους, αν θα επανακάμψουν στη ΝΔ ή αν θα διολισθήσουν προς τη Χρυσή Αυγή.
Το βέβαιο είναι πως ο αντιμνημονιακός πόλος της Δεξιάς θα αποδυναμωθεί.

Αιχμαλωσία του ΣΥΡΙΖΑ

Το πλήγμα είναι καίριο για τις αντιμνημονιακές δυνάμεις. Όχι μόνο για τους ίδιους τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αν το επέτρεπε το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ενδεχομένως να σχημάτιζε αντιμνημονιακή κυβέρνηση συνεργαζόμενος και με το κόμμα του Π. Κομμένου. Είναι εξόφθαλμο ότι οι δυνάμεις κατοχής, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και το ελληνικό οικονομικό κατεστημένο θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και, δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε ότι μάλλον τα κατάφεραν ήδη, αν και οριστική απάντηση σε τέτοια θέματα δίνουν οι εκλογές και όχι οι εκτιμήσεις και οι υποθέσεις. Έτσι, πάντως, μοιάζει.

Στερώντας τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα συντηρητικό αντιμνημονιακά δυνάμει κυβερνητικό εταίρο, το κατεστημένο τον ωθεί σε κοινοβουλευτική ομηρία από τη ΔΗΜΑΡ και κάποιο ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Βενιζέλο επικεφαλής – από διεφθαρμένες μνημονιακές δυνάμεις, δηλαδή, οι οποίες δεν θα έχουν βεβαίως καμιά πολιτική αναστολή να υποκριθούν ότι τάσσονται κατά του Μνημονίου προκειμένου να συνεργαστούν κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο στη συνέχεια θα εκβιάζουν ασύστολα να παραμείνει η πολιτική του σε μνημονιακό πλαίσιο. Αυτό θα διευκολύνει, άλλωστε, και θα ενισχύσει την πιο δεξιά τάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δείχνει συστηματικά από τώρα τάσεις συμβιβασμού με τα συμφέροντα του κατεστημένου και των κατοχικών δυνάμεων. Η πίεση της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί μια πειστική δικαιολογία για τις υπαναχωρήσεις και την αθέτηση των υποσχέσεων μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – αν ποτέ σχηματιστεί υπό τέτοιους όρους.

Ακροδεξιά διολίσθηση ΝΔ

Στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών πρέπει να ερμηνευτεί και η πρόσφατη εντυπωσιακή στροφή της ΝΔ προς εμφυλιοπολεμική γλώσσα και ακροδεξιές θέσεις, όπως αυτές εκδηλώθηκαν στη διαβόητη ανακοίνωση της εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί να επαναπατρίσει στη ΝΔ ακροδεξιούς ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
«Η πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ, με εμπροσθοφυλακή τη νεολαία του, ξεσκεπάζεται.
Βγάζουν τις μάσκες, φορούν τις κουκούλες και εξοπλίζονται με μολότοφ, με σκοπό να κάψουν για μια ακόμη φορά την Αθήνα και να λεηλατήσουν τις περιουσίες των πολιτών» (!) γράφει στην ανακοίνωση της η ΝΔ.

Η ΝΔ -δηλαδή το κόμμα που ηγείται της κυβέρνησης-, η οποία ήρθε στις εκλογές πρώτο κόμμα με 29,66%, κατηγορεί το δεύτερο κόμμα, που πήρε 26,87%, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι «κουκουλοφόροι» ληστές που θα «λεηλατήσουν τις περιουσίες των πολιτών»!
«Αλλωστε, οι βουλευτές της κοινής πια συνισταμένης έχουν φροντίσει ήδη, ως άλλοι δωσίλογοι κουκουλοφόροι της Κατοχής, να στοχοποιήσουν αστυνομικούς και τις οικογένειες τους, δίνοντας τους βορά στις ορέξεις εγκληματικών στοιχείων, αναρτώντας φωτογραφίες τους στο Διαδίκτυο», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΝΔ, κατηγορώντας ως «δωσίλογους κουκουλοφόρουςτης Κατοχής» τους… βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Στρατηγική έντασης

Η ανακοίνωση της ΝΔ υποδηλώνει πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι και το κόμμα του και αυτός είναι χαμένοι αν πάνε σε εκλογές με ομαλό κλίμα. Γνωρίζει, επίσης, ότι το ελληνικό κατεστημένο και κυρίως οι Γερμανοί κατακτητές έχουν ποντάρει πάρα πολλά στην άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Είναι έτσι διατεθειμένοι να στηρίξουν ορισμένες εκτροπές εκ μέρους τους, παρόλο που την ίδια στιγμή είναι έτοιμοι να στείλουν τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον ελέγχουν.

Η αντικατάσταση του Σαμαρά με τον Τσίπρα δεν θα είναι υπόθεση ρουτίνας, όπως νομίζουν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ναρκισσευόμενοι προβάρουν ήδη… υπουργικά κοστούμια!

Σχόλια