Στην παρούσα φάση καμία προοπτική «κουρέματος»

Στην παρούσα φάση, η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει να υποσχεθεί στην Ελλάδα απομείωση του ελληνικού χρέους. Προηγουμένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανασκευάσει τις δηλώσεις της καγκελαρίου προς την Bild.
Η καγκελάριος αισθάνεται ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις της αναφορικά με ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους, είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Σύμφωνα λοιπόν με τις διευκρινίσεις του, δεν υπάρχει αλλαγή φιλοσοφίας και η κυρία Μέρκελ δεν τάσσεται υπέρ ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Η καγκελάριος είπε «ό,τι λέει και το Eurogroup» και το «να συμπεραίνει κανείς κάτι περισσότερο, είναι πολύ ευφάνταστο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ, ο οποίος πρόσθεσε πως ούτε το Eurogroup έδωσε προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους δανειστές. Μάλιστα, ο κ. Ζάιμπερτ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ καγκελαρίας και υπουργού Οικονομικών στο ζήτημα της δρομολόγησης του ελληνικού πακέτου.
Λίγο αργότερα και μιλώντας στο ARD, η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μην δώσουμε τώρα την προοπτική ενός „κουρέματος“ του χρέους, καθώς θα χαλαρώσουν αμέσως όλες οι προσπάθειες...Σήμερα είναι σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αν αυτή η πορεία είναι κοπιώδης», είπε η καγκελάριος.
«Θέλω να πω σήμερα ένα οριστικό „όχι“»
Οριστικό όχι από τη Μαρία Φέκτερ Οριστικό "όχι" από τη Μαρία Φέκτερ
Η Άγκελα Μέρκελ είπε επίσης ότι διαπιστώνει πως η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει πρώτη φορά πραγματικά προσπάθειες για την εφαρμογή των περικοπών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και επανέλαβε ότι όταν έλθει η στιγμή που η Ελλάδα μπορεί με τα δικά της έσοδα να ανταπεξέλθει, τότε η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί.
Πιο αυστηρή στις δηλώσεις της η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρίας Φέκτερ. Σε σχετική ερώτηση είπε: «Θέλω να πω σήμερα ένα οριστικό „όχι“, επειδή οι Έλληνες θα πρέπει να καταβάλουν ακόμη προσπάθειες και να εκπληρωθούν πραγματικά τα προαπαιτούμενα». Η Μαρία Φέκτερ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την έκβαση του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. «Μέχρι τώρα καταφέραμε να διεκπεραιώσουμε με επιτυχία όλες τις ενέργειες στο πεδίο των αγορών. Για τον λόγο αυτόν αναμένω ότι θα υπάρξει στο τέλος θετική έκβαση των πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά η αυστριακή υπουργός. Σταμάτης Ασημένιος, Reuters

Σχόλια