Πρώτη η Ελλάδα στην διαφθορά στην Ευρώπη

Ελλάδα και Ιταλία δεν κάνουν αρκετές προσπάθειες για να πατάξουν η διαφθορά. Είναι το συμπέρασμα έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2012. Η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην Ευρώπη.
Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο στην Ελλάδα. Αυτό κατέδειξε έρευνα για το 2012 της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Βερολίνο.
Με καλύτερη βαθμολογία το 100 η χώρα μας παίρνει μόλις 36 βαθμούς, καταλαμβάνει την πρωτιά στη διαφθορά στη γηραιά ήπειρο, την 94η θέση παγκοσμίως (80η το 2011) ανάμεσα σε 174 χώρες, μοιράζεται δηλαδή την ίδια θέση με χώρες όπως η Κολομβία ή το Τζιμπουτί.
«Αντιμετωπίστε την οικονομική κρίση»
Η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ιγκέτ Λαμπέλ Η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ιγκέτ Λαμπέλ
Κακή βαθμολογία παίρνει και η Ιταλία. Καταλαμβάνει την 72η θέση με 42 βαθμούς και μοιράζεται την ίδια θέση με χώρες όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Καλύτερη είναι η κατάσταση στις άλλες δύο χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Η Ισπανία καταλαμβάνει την 30η θέση με 65 βαθμούς και η Πορτογαλία την 33η με 63 βαθμούς.
Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν πιο δυναμικά τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση για να μπορέσουν έτσι να λύσουν τη δημοσιονομική κρίση. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα κατά της διαφθοράς σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων» δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης Ιγκέτ Λαμπέλ. «Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρξουν καλύτεροι κανόνες στη χρηματοδότηση κομμάτων, διαφάνεια και διαύγεια στις κρατικές δαπάνες και τα δημόσια έργα».
Στην κορυφή του καταλόγου
Στις πρώτες θέσεις η Δανία, η Φιλανδία και η Νέα Ζηλανδία
Τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο με 90 βαθμούς καταλαμβάνουν η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία. Η Γερμανία με 79 βαθμούς βρίσκεται στην 13η θέση παγκοσμίως. Στην καλή βαθμολόγηση συνέβαλαν σύμφωνα με την έκθεση η απρόσκοπτη πρόσβαση σε πληροφορίες για τη διαφθορά και οι σαφείς κανόνες με τους οποίους κινούνται οι αξιωματούχοι στις χώρες αυτές. Τις τελευταίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη καταλαμβάνουν το Αφγανιστάν, η Β. Κορέα και η Σομαλία.
Να σημειώσουμε ότι η Διεθνής Διαφάνεια αποτιμά κάθε χρόνο το μέγεθος της διαφθοράς παγκοσμίως επί τη βάσει δεδομένων που παίρνει μεταξύ άλλων από την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Διεθνή Οικονομικά Φόρα. Ειρήνη Αναστασοπούλου / afp, reuters. Deutsche Welle

Σχόλια