ΔΝΤ: Τα εργασιακά θέματα αποτελούν μέρος της συμφωνίας

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τη δανειακή συμφωνία στήριξης της Ελλάδας. 
Ο κ. Ράις, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι τα εργασιακά θέματα αποτελούν μέρος της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της και ότι τις προτεινόμενες αλλαγές  δεν επιζητά μόνο το ΔΝΤ. Σε ερώτηση ειδικά για τη στάση του κ. Κουβέλη και του κόμματός του, δεν θέλησε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα που αφορά τον «κυβερνητικό συνασπισμό» στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε «εκκρεμότητες» του ελληνικού προγράμματος, ενώ υπογράμμισε ότι η αναμενόμενη έκθεσης της τρόικας θα είναι έτοιμη όταν θα υπάρξει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (της επιμήκυνσης), χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιος και πώς θα δώσει αυτό το χρηματικό ποσό. Επίσης, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι υπέρ στο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών της στόχων.
Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι «η χρηματοδότηση του προγράμματος πρέπει να είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα του χρέους». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διατύπωσε την άποψη ότι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, πιθανό να αποδειχτεί χρήσιμη, σε περίπτωση που επιτευχθεί μία ουσιαστική μείωση του χρέους. 
Σε ερώτηση για την «λίστα Λαγκάρντ», ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει, εντάσσοντας το όλο θέμα στη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή και υποστήριξε ότι «το μερίδιο που τους αντιστοιχεί θα πρέπει να πληρώσουν τα ευνοημένα άτομα».
ΑΜΠΕ

Σχόλια