Κώστας Αγοραστός: «Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία και το μεγαλύτερο κοινωνικό έγκλημα»

Τοποθέτηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων
Βρισκόμαστε σήμερα σε μία κρίσιμη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, τη στιγμή που το Υπουργείο έχει δώσει τις σχετικές διευκρινήσεις, και έχει απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς και αφορούν τη διαδικασία της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Απ’ ότι φαίνεται οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και δυστυχώς δεν είναι ευχάριστες ούτε για τους εργαζόμενους ούτε όμως και για τις διοικητικές δομές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Βρισκόμαστε έτσι μπροστά σε κρίσιμες επιλογές. Θα δεχτούμε όλα όσα σχεδιάστηκαν από την κεντρική εξουσία έστω και υπό την πίεση των σημερινών συνθηκών, ή θα αντιδράσουμε υπεύθυνα και οργανωμένα.
Εμείς στην περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε αποφασίσει.
Απερίφραστα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας απέναντι στους ανθρώπους που χάσανε και χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους, είτε αυτοί προέρχονται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.
Βρισκόμαστε σταθερά δίπλα τους αρωγοί σε κάθε αγώνα τους συμπαραστάτες σε κάθε δίκαια διεκδίκηση τους για τι πιστεύουμε ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία και το μεγαλύτερο κοινωνικό έγκλημα.
Ειδικότερα τώρα για τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
-Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είναι χρήσιμοι και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες τους.
-Η επιλογή των ονομάτων τους έγινε χωρίς την παραμικρή αξιοκρατική προσέγγιση.
-Τα ονόματα υπήρχαν ήδη μετά την σχετική απογραφή στο Υπουργείο το οποίο και τους έχει θέσει σε διαθεσιμότητα με νόμο στη Βουλή.
-Πρέπει να τονιστεί ότι οι αιρετές περιφέρειες -και ιδιαίτερα η περιφέρεια Θεσσαλίας- έχουν συμβάλλει όσο κανείς άλλος φορέας, στην εθνική προσπάθεια μείωσης του χρέους, εφαρμόζοντας ασφυκτικές μεθόδους εξορθολογισμού της οικονομικής τους διαχείρισης , μειώνοντας τις λειτουργικές δαπάνες κατά 45% και τις επενδυτικές δαπάνες κατά 65%.
Με δομένα τα παραπάνω ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δραστηριοποιηθήκαμε άμεσα και ζητήσαμε την αναστολή των μέτρων τουλάχιστον έως ότου βγουν οι σχετικοί πίνακες και αποσαφηνιστεί πλήρως όλη η διαδικασία και ιδιαίτερα το τμήμα της που διευκρινίζει σε ποιες υπηρεσίες μπορούν να τοποθετηθούν οι εν λόγω υπάλληλοι.
Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο, είδαμε και εκπροσώπους των άλλων κομμάτων και τονίσαμε από την αρχή ότι αυτό το νομοσχέδιο δημιουργεί στις Περιφέρειες σοβαρά προβλήματα και περιπέτειες. Από καιρό εξάλλου τονίζουμε και παρουσιάζουμε την ωμή πραγματικότητα, ότι δηλαδή είμαστε ελλειμματικοί σε προσωπικό έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες, κάνουμε πολύ περισσότερη δουλειά από ότι κάνανε οι παλαιότερες Νομαρχίες, έχοντας μεγαλύτερο αντικείμενο που υλοποιείται με λιγότερους εργαζόμενους.
Πιστεύουμε ότι το μεσοπρόθεσμο δεν αλλάζει, μπορεί όμως να βελτιωθεί με έξυπνες και ρεαλιστικές τροποποιήσεις.
Και είμαστε εδώ για να τις προτείνουμε, να τις συζητήσουμε.
Θεωρούμε τουλάχιστον άδικο οι Περιφέρειες που κάνουν χρηστή διοίκηση και διαχείριση, που έχουν βάλει πλάτη στην εξοικονόμηση πόρων, που έχουν αλλάξει το διοικητικό τοπίο στη χώρα, να πλήττονται κατάφορα και να οδηγούνται σε μαρασμό. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που το Κεντρικό Κράτος αδυνατεί να περικόψει τις σπατάλες του, αδυνατεί να οργανωθεί, αδυνατεί να προσφέρει.
Κλείνοντας τονίζω και πάλι. Είμαστε μαζί με τους εργαζομένους και τους στηρίζουμε, γιατί είναι βαρύ σε μια χώρα που έχει τόσο μεγάλο ποσοστό ανεργίας, να τίθενται υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα.
Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε υπάρχουν δύο δρόμοι: ο εύκολος δρόμος των παλιών, χρεοκοπημένων πρακτικών και του λαϊκισμού, και ο δρόμος της μάχης, ο δρόμος εκείνος ο οποίος θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα να σταθεί όρθια η Θεσσαλία.
Εμείς επιλέγουμε τη μάχη, όχι τη δειλία και τη φυγή.

Η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πάρθηκε για το ζήτημα αυτό έχει ως εξής:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως την 19/11/2012 με αφορμή την εφαρμογή διατάξεων του Ν. 4093/2012 για την διαθεσιμότητα αποφάσισε τα εξής:
1. Εκφράζει την αλληλεγγύη του σε κάθε άνεργο του τόπου μας είτε προέρχεται από τον ιδιωτικό, είτε ενδέχεται να προκύψει από το δημόσιο τομέα γιατί η ανεργία λειτουργεί αθροιστικά και ταλανίζει τον κοινοτικό ιστό, πολλαπλασιάζοντας την οικονομική ύφεση με ανατροφοδότηση του προβλήματος.
2. Πρόκειται για μία αναξιοκρατική και άδικη πρακτική μείωσης του προσωπικού, η οποία δεν βασίζεται σε κανένα αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης των εργαζομένων ή του έργου που προσφέρουν όπως συνέβη και με την παρωδία της πρώτης εφεδρείας.
3. Παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος.
4. Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία αγωνίζεται να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή προσφέροντας υπηρεσίες στους χειμαζόμενους πολίτες. Και το καταφέρνει, παρά την παρατεταμένη στέρηση ανθρωπίνου δυναμικού και οικονομικών πόρων, χάρη και στους υπαλλήλους που τώρα απειλούνται, ακόμα και με απολύσεις.
5. Οι Περιφέρειες στα δύο χρόνια λειτουργίας τους έχουν συμβάλλει από μόνες τους στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα έως και 40%, ενώ έχουν επωμισθεί και τις βίαιες περικοπές των εσόδων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ) κατά 60%. Την ίδια ώρα το Κεντρικό Κράτος αδυνατεί να περικόψει τις σπατάλες του, καταφεύγοντας στην εύκολη λύση των περικοπών στις Περιφέρειες.
6. Ζητάμε να ανακαλέσει η κυβέρνηση την απόφαση για διαθεσιμότητα και μεταφορά των υπαλλήλων ΟΤΑ κάθε βαθμού.
7. Να μην συμπράξει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις διαδικασίες για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
8. Να μην υπογράψει κανένας αιρετός διαπιστωτικές πράξεις για διαθεσιμότητα υπαλλήλου χωρίς τη συναίνεση του ιδίου του υπαλλήλου.
9. Καλούμε την ΕΝΠΕ να συντονίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Περιφερειών και κλείνουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για δύο μέρες, Τετάρτη και Πέμπτη 21 και 22/11/2012.







Σχόλια