Υπάρχει πλειοψηφία για τα νέα μέτρα;

Το νέο μαζικό κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων με αφορμή την ψήφιση των νέων μέτρων και τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα, βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.
«Δύσκολες μέρες για την Ελλάδα πριν από την ψηφοφορία για το πρόγραμμα περικοπών», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Focus, το οποίο σημειώνει:
«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα δοκιμασία: την ώρα που το κοινοβούλιο στην Αθήνα αποφασίζει για το νέο πρόγραμμα περικοπών, οι πολέμιοι της πολιτικής λιτότητας θέλουν να παραλύσουν τη χώρα με απεργίες».
Εκτενές άρθρο για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung που παρατηρεί: (…) Στην πραγματικότητα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και ο τέταρτος από τον Οκτώβριο του 2009 Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να οδεύει προς το πολιτικό του τέλος. Εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, τότε τουλάχιστον η ΔΗΜΑΡ (…) αναμένεται να καταψηφίσει ή να απόσχει. Αυτό και μόνο του δεν θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο και εντός του ΠΑΣΟΚ εντείνεται η δυσαρέσκεια».
Κρίνεται και η συνοχή της κυβέρνησης


«Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και ο τέταρτος από τον Οκτώβριο του 2009 Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να οδεύει προς το πολιτικό του τέλος» «Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και ο τέταρτος από τον Οκτώβριο του 2009 Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να οδεύει προς το πολιτικό του τέλος»
Σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Tagesspiegel θέτει το ερώτημα: «Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει νέα δραματικές περικοπές. Υπάρχει πλειοψηφία για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις;».
Ο αρθρογράφος Γκερντ Χέλερ κάνει λόγο για μια «μοιραία εβδομάδα» στην Ελλάδα καθώς η ψήφιση των μέτρων «δεν είναι μόνον προϋπόθεση για την εκταμίευση της τόσο αναγκαίας επόμενης δόσης», καθώς κρίνεται «και η συνοχή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά». Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, εκτός από τη ΔΗΜΑΡ που ενδέχεται να καταψηφίσει, «αντιστάσεις υπάρχουν και εντός του ΠΑΣΟΚ. Παρατηρητές αναμένουν μια οριακή πλειοψηφία για το πακέτο. Ωστόσο και η απόρριψή του δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Deutsche Welle 

Σχόλια