Πρώην υπουργός επιβεβαιώνει ότι η Γαλλία εξέταζε να αφήσει τη ζώνη του ευρώ...


Ο πρώην Γάλλος Υπουργός οικονομίας François Baroin αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία έριξε τις ελληνικές και ιταλικές κυβερνήσεις, Γάλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι σχεδίαζαν την έξοδο της Ελλάδας, Ιταλίας και της ίδιας της Γαλλίας από τη ζώνη του ευρώ. Τότε, οι ευρωπαϊκοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι συζητούσαν την έξοδο οποιασδήποτε χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Οι αποκαλύψεις είναι περιγεγραμμένες στο βιβλίο του Baroin, “σημειωματάριο κρίσης”, που περιγράφει το χρόνο του ως υπουργού προϋπολογισμού και έπειτα υπουργού οικονομίας το 2010-2012 κάτω υπό τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ο απολογισμός του αποκαλύπτει πώς οι κύριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, άσπλαχνα και μη δημοκρατικά έριξαν έξω κυβερνήσεις μέσω των μη δημοφιλών κοινωνικών περικοπών, περιγράφοντας τις τεράστιες διεθνείς εντάσεις που ισχύουν μέσα στην Ευρώπη.
Το Süddeutsche Zeitung πρόσφερε το ακόλουθο σενάριο για την κατάρρευση του ευρώ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρέει, καθώς το σημαντικότερο εργαλείο της, το κοινό νόμισμα, αποσυντίθεται. Είκοσι επτά έθνη παλεύουν πάλι για τις αγορές. Η Γερμανία, ως μεγαλύτερη χώρα με μια υγιή βιομηχανική δομή, αποκτά εχθρούς, και μποϊκοτάρεται ενδεχομένως: το φάσμα της “ηγεμονικής δύναμης” αναβιώνει.»
Δύο έτη αργότερα, το οικονομικό κατρακύλισμα και η διευρωπαϊκή προσπάθεια για τις αγορές έχουν βαθύνει, και το ευρώ έχει διατηρήσει τη συνοχή μόνο λόγω των εγχύσεων τρις ευρώ μετρητών από την ΕΚΤ για να ηρεμήσει τον επαναλαμβανόμενο οικονομικό πανικό. Τα σχόλια του Baroin δείχνουν ότι η αστική τάξη σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα προετοιμάζει τα πιο ακραία και άσπλαχνα μέτρα για να επεκτείνει τον πλούτο εις βάρος της εργατικής τάξης και διεθνών ανταγωνιστών της της.

Σχόλια