Στα €17,5 δισ. το Μνημόνιο στην Κύπρο (ελέω τραπεζών)

Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου μπορεί να συζητηθεί σε μια πρώτη συζήτηση στην τακτική συνεδρία του Eurogoup στις 3 Δεκεμβρίου, εξέφρασε την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, προσθέτοντας ότι κυβέρνηση και Τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το Μνημόνιο δανειακής σύμβασης.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου στον οποίο επέδωσε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, ο κ. Σιαρλή επιβεβαίωσε, ότι τα θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι το θέμα των εσόδων του φυσικού αερίου, η ΑΤΑ και η απαίτηση για την ιδιωτικοποίηση της Cyta, ενώ κατέστησε σαφές ότι η περίοδος του προγράμματος προσαρμογής έχει κλείσει στα τέσσερα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2016.
Ερωτηθείς για το ύψος της δανειακής σύμβασης, ο κ., Σιαρλή είπε ότι τα 17,5 δισ. ευρώ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι καινούργιος αριθμός, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στο ύψος της τελικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που αναμένεται να ξεκαθαριστεί από τον διαγνωστικό έλεγχο της Pimco.


Ο κ. Σιαρλή διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών, καθώς η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι και το Δεκέμβριο.


Τα 17 δισ. δεν είναι καινούργιος αριθμός


Ερωτηθείς αν επιβεβαιώνει ότι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό ότι το συνολικό ποσό της δανειοδότησης ανέρχεται στα 17,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι «είναι εκπληκτικό ότι μια απλή δήλωση δημιουργεί τόσο μεγάλο σάλο», προσθέτοντας ότι «οι αριθμοί αυτοί έχουν σχολιαστεί επανειλημμένα».


Είπε ότι τον αριθμό των 17,5 δισ. τον έχει αναλύσει επανειλημμένα. Εξήγησε ότι η χρηματοδότηση αποτελείται ουσιαστικά από δύο μέρη, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι νέα χρηματοδότηση για το κράτος, και την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων υποχρεώσεων του κράτους, το οποίο εφόσον το πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2016 θα ανέρχεται περίπου στα 6 δισ.


Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι κατά την περίοδο 2012-2016 χρειάζεται ακόμη ένα ποσό ύψους 1,5 δισ. για κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων με βάση τις προβλέψεις που έχουν γίνει.


«Κατά συνέπεια περίπου το ποσό αυτό βγαίνει γύρω στα 17 δις, αν αυτός είναι ο αριθμός που ψάχνετε να βρείτε. Επομένως αυτό δεν είναι νέο, είναι ακριβώς ό,τι είχαμε πει στο παρελθόν, με την προϋπόθεση ότι το 10 δις που αναφέρθηκαν δεν είναι δικός μας αριθμός», εξήγησε.


Σε ερώτηση αν ο θόρυβος γύρω από ύψος του δανείου, που έχει δημιουργηθεί αποτελεί δημιουργία εντυπώσεων, ο κ. Σιαρλή είπε πως ο ίδιος δεν μπορεί να σχολιάσει. «Εγώ λέω ποιοι ήταν οι αριθμοί που είχαν χρησιμοποιηθεί», και απέδωσε το όλο θέμα σε «παρεξήγηση» που ενδεχομένως να προέκυψε στη συζήτηση.


«Στη συζήτηση αυτή μπορεί να προέκυψε μια παρεξήγηση και εκπλήττομαι όπως είπα και προηγουμένως ότι μια τέτοια μικρή παρεξήγηση στον συνυπολογισμό του ποσού μπορούσε να δημιουργήσει τέτοια αναστάτωση».


Σε ερώτηση αν στα 6 δισ. των αναγκών αναχρηματοδότησης του κράτους περιλαμβάνεται και το ρωσικό δάνειο ύψους 2,5 δισ. που λήγει το 2016, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαντήσει το ερώτημα αυτό λόγω των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.


«Εκείνο που μπορώ να πω και το έχουμε δηλώσει και προηγουμένως είναι ότι το πρόγραμμα το οποίο ετοιμάζεται, ετοιμάζεται για μια περίοδο που περιλαμβάνει και το 2016», πρόσθεσε.


Απέφυγε πάντως να πει αν το ρωσικό δάνειο θα επιμηκυνθεί πέραν του 2016. «Ενόσω είμαστε σε στάδιο διαπραγμάτευσης με την ομάδα της Τρόικα δεν ήταν ορθώς να δώσω οποιαδήποτε πληροφορία», συμπλήρωσε.


Τα θέματα που απομένουν ανοικτά


Στις δηλώσεις του και απαντώντας σε ερώτηση, αν τα ανοικτά θέματα είναι αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας και ειδικότερα τα έσοδα του φυσικού αερίου, η ΑΤΑ και η ιδιωτικοποίηση της Cyta, ο κ. Σιαρλή απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτά τα θέματα που έχετε αναφέρει, όντως».


«Αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και πολύ σύντομα αναμένουμε ότι θα γίνει τελική διευθέτηση», πρόσθεσε.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιαρλή απέφυγε να αναφέρει αν στα ανοιχτά θέματα περιλαμβάνεται το συνταξιοδοτικό.


Σημειώνοντας ότι η «διαπραγμάτευση έχει ουσιαστικά καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων», ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «παραμένει ένα πολύ μικρό μέρος και το οποίο αναμένουμε ότι πολύ σύντομα και αυτό θα έχει καλυφθεί».


Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, από τη στιγμή που καλυφθούν όλα τα θέματα το κείμενο αυτό μεταφέρεται στις Βρυξέλλες για επεξεργασία από την ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euroworking group) και από εκεί μεταφέρεται στο Εurogroup.


«Και επομένως η πρώτη ευκαιρία, αν υποθέσουμε ότι έχουμε (το μνημόνιο), η πρώτη ευκαιρία επομένως που αναμένεται ότι μια συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup, θα πρέπει να είναι λογικά στο Eurogroup που θα είναι 3 Δεκεμβρίου», είπε.


Σημείωσε πως απ’ εκεί και πέρα θα χρειαστεί χρόνος μέχρι και βδομάδες για έγκριση από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να υπάρχει εκταμίευση της πρώτης δόσης.


Σε αυτό το σημείο, ο κ. Σιαρλή διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «έχουμε κάνει τέτοιες διευθετήσεις που μπορώ να πω με ικανοποίηση και βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα όσον αφορά τη δυνατότητα του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μέχρι την ημερομηνία που θα πάρουμε την πρώτη εκταμίευση».


Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν να συμφωνηθεί σε επίπεδο κυβέρνησης και Τρόικας το μνημόνιο έτσι ώστε η αίτηση της Κύπρου να συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ο κ. Σιαρλή εξήγησε ότι αν το πρόγραμμα τεθεί στο Eurogroup αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα συμφωνείται εκεί και έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας το οποίο παρουσιάστηκε στο Eurogroup για τρεις ή τέσσερις φορές.


«Εγώ λέω ότι οι διαδικασίες είναι τέτοιες που θα σε οδηγήσουν σε μια πρώτη συζήτηση πιθανώς στις 3 Δεκεμβρίου», κατέληξε.


Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι αυτός θα ενσωματώνει τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί ήδη με την Τρόικα, προσθέτοντας ότι προνοεί δημοσιονομικό έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ για το 2013.

philenews.com 

Σχόλια