Ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Γερμανία...και το μαύρο χρήμα θέλει το Γερμανό του...

Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως από οργανωμένο έγκλημα, «ανθεί» και στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκήματος.
Σε περίπου 13.000 ανήλθε ο αριθμός των περιπτώσεων που κρίθηκαν ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά το 2010 στη Γερμανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της γερμανικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος (BKA) που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Δευτέρα (29/10).
Μάλιστα σε σχεδόν τις μισές από αυτές τις υποθέσεις, οι υπόνοιες για νομιμοποίηση εσόδων που είχαν αποκτηθεί παράνομα κρίθηκαν βάσιμες.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στη Γερμανία από το 1993, όταν για πρώτη φορά μετά τη γερμανική επανένωση τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι τράπεζες οφείλουν να κοινοποιούν προς την Ομοσπονδιακή Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών στοιχεία σχετικά με πρόσωπα για τα οποία, υπάρχουν υπόνοιες για παράνομες διατραπεζικές συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών.
Αύξηση των αδιαφανών τραπεζικών συναλλαγών
Ύποπτες για «ξέπλυμα» καταθέσεις κυρίως από Ιταλία, Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία
H έκθεση της BKA αναφέρεται σε ύποπτες τραπεζικές καταθέσεις σε γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προερχόμενες ως επί το πλείστον από την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Η έκθεση μάλιστα αποκαλύπτει ότι εκτός από τους λογαριασμούς κτηματομεσιτών, μεγάλα αδιαφανή ποσά φαίνεται να εισρέουν σε λογαριασμούς πολλών ιδιοκτητών εστιατορίων και άλλων επιχειρηματιών.
«Οι ευνοϊκές τραπεζικές συνθήκες στη Γερμανία, δυστυχώς, εξακολουθούν να είναι ελκυστικές ακόμη και για το οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε στη Deutsche Welle ο Γκέρχαρντ Σικ, βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων καθώς και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της BKA Γιοργκ Τσίρκε δήλωσε επίσης: «Πολλές αμφίβολες εμπορικές δραστηριότητες ξεφεύγουν από τους επίσημους ελέγχους κι έτσι εξακολουθεί να ξεπλένεται μαύρο χρήμα μέσω συναλλαγών». Deutsche Welle

Σχόλια