Ο Σόιμπλε κατηγορεί τον Στουρνάρα για "σπέκουλα"

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι, η συμφωνία ολοκληρώθηκε ως μέρος των επι εβδομάδες μακρών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές για το πακέτο 13,5 δις ευρώ, των νέων μέτρων λιτότητας για τα επόμενα δύο χρόνια που απαιτούνται για τη συνέχιση των πληρωμών του δανείου . 
"Τι πετύχαμε σήμερα; Πετύχαμε την παράταση," δήλωσε ο υπουργός στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.

"Αν δεν είχε χορηγηθεί η εν λόγω επέκταση, σήμερα δεν θα είχαμε μόνο να λάβουμε μέτρα ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων
, αλλά 18,5 δις. Δεν έχουμε χρεοκοπήσει, διότι εξακολουθούμε να έχουμε τα κεφάλαια που παραμένουν από την προηγούμενη δόση."
 

Η Ελλάδα ζήτησε μια διετή παράταση για το πρόγραμμα προσαρμογής της,
μέχρι το τέλος του 2016, για να διευκολύνει τις επιπτώσεις της περαιτέρω λιτότητας και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Αλλά στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε απερίφραστα τη δήλωση του κ. Στουρνάρα ως "πιθανολογία-κερδοσκοπία (speculation)". 
«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό," είπε. "Όσον αφορά το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και τη γερμανική κυβέρνηση ανησυχούν, δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις."
Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι πιστωτές ακόμα περιμένουν μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο στην Ελλάδα από τη λεγόμενη τρόικα των επιθεωρητών του χρέους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πριν ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Σχόλια