90 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ο πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για τα "90 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή". Κύρια ομιλήτρια είναι η Ιστορικός κ. Ευγενία Μπουρνοβα, με θέμα "Αποκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας". Η εκδήλωση πλαισιώνεται με μουσική και τραγούδια της Μ. Ασίας από την παραδοσιακή χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κιλελέρ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και ώρα 7:00 μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ιδιαίτερη πρόσκληση για να παρευρεθούν στην εκδήλωση απευθύνεται σε όσους εκ των Μικρασιατών 1ης γενιάς είναι εν ζωή.
ΠΡOΓΡΑΜMΑ ΕKΔΗΛΩΣΗΣ 

 
  • Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Χρήστο Παυλίδη.
  • Ομιλία της Ιστορικού Ευγενίας Μπουρνόβα με θέμα την Αποκατάσταση των Προσφύγων της Μικράς Ασίας. (Η κα Μπουρνόβα είναι Καθηγήτρια Οικονομικής - Κοινωνικής Ιστορίας και Ιστορίας Πόλεων του Πανεπιστημίου Αθηνών)
  • Προβολή δεκάλεπτης ταινίας του 1922, της YMCA (Χριστιανική Ένωση Νέων) με θέμα την καταστροφή, την απομάκρυνση των προσφύγων και της τύχης τους στην Ελλάδα, μέσα από το πρίσμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
  •  Μικρασιατικά Τραγούδια από τη Χορωδία του Δήμου Κιλελέρ, πλαισιωμένη από μουσικό σχήμα υπό τη Διεύθυνση του Αντώνη Μαρέτη.
Παρουσίαση, συντονισμός της εκδήλωσης :
Δέσποινα Θεοδώρου, δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας.
Στο αίθριο του Δημοτικού Ωδείου θα εκτίθεται φωτογραφικό υλικό από τη Μικρά Ασία, από τη συλλογή του γνωστού Λαρισαίου φωτογράφου Ντίνου Σαπουνά.

90 χρόνια πέρασαν από το μαύρο για τον Ελληνισμό 1922. Η χρονιά που χάσαμε τις πατρίδες μας, τη γη μας, τους ανθρώπους μας, τις αναμνήσεις μας.
Είναι πολλές οι αιτίες που οδήγησαν στη Μικρασιατική καταστροφή και η Ιστορία τις αποκαλύπτει σταδιακά και αποδίδει τις ευθύνες σ’ αυτούς που τους ανήκουν.
Για μας τους Μικρασιάτες όμως το αποτέλεσμα είναι απτό : μια τραγωδία άνευ προηγουμένου, μια φρικιαστική γενοκτονία σχεδιασμένη από τους Τούρκους με στόχο ένα ζωντανό και ενεργό κύτταρο του Ελληνισμού, που μεγαλουργούσε για αιώνες στη Μικρασιατική Γη. Οι πρόγονοί μας εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους με σίδερο και φωτιά, με σφαγές, λεηλασίες, βιασμούς και μαζικές εξοντώσεις.
Σαν Μικρασιάτες προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη στις γενιές που ακολουθούν. Αφ’ ενός μεν να μη λησμονηθεί το τραγικό γεγονός της καταστροφής, αλλά περισσότερο απ’ όλα να διατηρηθεί και να συνεχίζει να ανθεί ο Μικρασιατικός Πολιτισμός μέσα από τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια μας τις ιστορίες μας και τη δύναμη της ψυχής μας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας ιδρύθηκε το 2009, με σκοπό την ηθική, κοινωνική, πολιτιστική, πνευματική ανάπτυξη των μελών του και την αναβίωση και διατήρηση των ηθών και εθίμων
των Μικρασιατών.
Η γνωριμία και επαφή όλων των Μικρασιατών που ζουν στο Νομό Λάρισας και η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ τους, στηριζόμενη στη συναίσθηση της κοινής καταγωγής, θα διατηρήσει άσβεστες τις μνήμες της γης των προγόνων μας και της ζωής που αφήσανε πίσω.
Με αυτό το σκοπό ο Σύλλογος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές στο εσωτερικό και στη Μικρά Ασία, θεσμοθετεί βραβεία για μαθητές που εκπονούν εργασίες για τον Μικρασιατικό Πολιτισμό και διατηρεί επαφή με τους Μικρασιατικούς Συλλόγους σε όλη την Ελληνική Επικράτεια συμμετέχοντας ενεργά σε συναντήσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.

Σχόλια