Η Κύπρος υποβάλλει τη δική της αντιπρόταση στο μνημόνιο...(30 σελίδες σχόλια)

Αποκαλύπτουμε τις αντιπροτάσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης προς την Τρόικα

Λευκωσία: Ο Φιλελεύθερος παρουσιάζει τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης για την Τρόικα, που δόθηκαν στα κόμματα ενόψει της αυριανής συνάντησης - συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.
Στη συνοδευτική επιστολή αναφέρεται ότι για αξιολόγηση των προτάσεων του μνημονίου συστάθηκε Επιτροπή αποτελούμενη από τον Υπουργό Οικονομικών, την Υπουργό Εργασίας και Κσινωνικών Ασφαλίσεων, τον Υπουργό Εμπορϊου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.



Η εν λόγω Επιτροπή ετοίμασε πρόταση κατ' αναλογία των εισηγήσεων της Τρόικας η οποία βασίζεται στους ακόλουθους άξονες:

• Αποφυγή καθολικών αποκοπών - Οι περικοπές στους μισθούς να γίνονται κλιμακωτά και όχι ισοπεδωτικά για να μην επηρεαστεί το βιοτικό επίπεδο των χαμηλά αμειβομένων.

• Αναδιάρθρωση του θεσμού της ΑΤΑ, - Αναδιάρθρωση της ΑΤΑ και όχι κατάργησή της αφού μέσω της αντισταθμίζεται το εισόδημα των μισθωτών από το ρυθμό αύξησης του κόστους ζωής.
• Διατήρηση του 13ou μισθού - Μη αποκοπή 13ου μισθού για να μην επηρεαστεϊ η κατανάλωση και κατ'επέκταση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Επέκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα (1) έτος - Η δημοσιονομική προσαρμογή διαρκεί 4 χρόνια αντί 3 που εισηγείται η τρόικα για να επηρεαστεϊ λιγότερο η ανάπτυξη.
• Αύξηση της σημασίας συνεισφοράς των εσόδων στη δημοσιονομική εξυγίανση, ιδιαίτερα εσόδων από ψηλά εισοδήματα και από τον πλούτο - Η δημοσιονομική εξυγϊανση να γίνει μέσω της αϋξησης των εσόδων παρά μεϊωσης των δαπανών για να μην επηρεαστεϊ σε μεγάλο βαθμό η κοινωνική πολιτική  της κυβέρνησης.
• Kλιμακωτές περικοπές στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι και 11%
• Παγοποίηση συντάξεων και αναλογιστική μείωση συντάξεων για αφυπηρετήσεις πριν το 65ο έτος
• Σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς για το συνταξιοδοτικό από το 3 στο 5%
To Υπουργικό Συμβούλιο ετοϊμασε πρόταση οτη βάση των πιο πάνω η οποία επισυνάπτεται για συζήτηση και ενημέρωση.

Παράλληλα, υποβάλλεται το μνημόνιο συναντίληψης όπως έχει υποβληθεί από την τρόικα στην αγγλική γλώσσα καθώς και μετόφραση του μνημονϊου συναντίληψης στα ελληνικά.

philenews.com
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο των αντιπροτάσεων 
 

Σχόλια