Οι επενδύσεις στις περιφέρειες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει τον φιλόδοξο ενεργειακό χάρτη πορείας για το 2050

Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) υποστήριξε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη δέσμευση για στροφή σε πιο βιώσιμους ενεργειακούς πόρους, αλλά υπογράμμισε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερες ενέργειες για την υποστήριξη των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, εάν θέλουμε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πέρυσι τον Δεκέμβριο
έναν Ενεργειακό χάρτη πορείας για το 2050, με τον οποίο φιλοδοξεί να επιτύχει τον στόχο της ΕΕ να μειώσει έως το 2050 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 80-95% των επιπέδων του 1990, διατηρώντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα.
Ο κ.Ugo Cappellacci (IT/EPP), Πρόεδρος της περιφέρειας της Σαρδηνίας και εισηγητής της γνωμοδότησης που υιοθετήθηκε σήμερα για τον ενεργειακό χάρτη πορείας, δήλωσε τα εξής: «Υποστηρίζουμε ολόψυχα τη στρατηγική της Επιτροπής, αλλά χρειάζεται κατάλληλη χρηματοδότηση και στήριξη για να ξεδιπλωθεί το δυναμικό των τοπικών και των περιφερειακών αρχών για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων».
Κατά τη συζήτηση για τον ενεργειακό χάρτη πορείας, οι δήμοι και οι περιφέρειες της Ευρώπης επεσήμαναν ότι τα τρέχοντα σχέδια δεν επαρκούν για την υποστήριξη των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, οι οποίες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην υποστήριξη της μετάβασης σε κοινωνία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Ο κ.Cappellacci (IT/EPP) πρόσθεσε τα εξής: «Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη διαχείριση των δημόσιων συμβάσεων, τη διαχείριση της ενεργειακής παραγωγής και τον έλεγχο της ενεργειακής κατανάλωσης. Συμμετέχουν στην εφαρμογή των εθνικών ενεργειακών σχεδίων και είναι επίσης αρμόδιες για ορισμένες μορφές ενεργειακής παραγωγής, επεξεργασίας, μεταφοράς, αποθήκευσης και επεξεργασίας των αποβλήτων».
Η ΕτΠ ζήτησε να συνοδευθούν αυτές οι αρμοδιότητες από τη χορήγηση της κατάλληλης χρηματοδότησης. Στη γνωμοδότησή της, ζητεί απλούστερη και καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με προτεραιότητα στα έργα που αφορούν την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Συνιστά μάλιστα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα όπως, επί παραδείγματι, να καταργηθούν οι εθνικές επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύονται αντίθετα τα χρήματα απευθείας στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Στη γνωμοδότηση της ΕτΠ λαμβάνονται επίσης υπόψη οι αυξανόμενες ανησυχίες του κοινού, όπως και το κόστος των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και του παροπλισμού τους. Οι επιδοτήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, αντίθετα, για εναλλακτικές, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση σε έναν βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό.
Τέλος, η ΕτΠ εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι στον ενεργειακό χάρτη δεν υπάρχει αναφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Αν και τα κτίρια παράγουν γύρω στο 40% της συνολικής πρωτογενούς ενέργειας στην ΕΕ, δεν προβλέπονται επαρκείς επενδύσεις στη μείωση των ενεργειακών εκπομπών τους, πεδίο που συγκαταλέγεται στις αρμοδιότητες των τοπικών και των περιφερειακών αρχών.

Σχόλια