Χατζημαρκάκης: «Το 2021 η επιστροφή στις αγορές..»

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο μέχρι το 2021»
Η γερμανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση της κρίσης και οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που έδωσε ο ευρωβουλευτής Γ. Χατζημαρκάκης στην DW.
Βελτίωση της γερμανικής στάσης έναντι της Ελλάδας διαπιστώνει ο ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης. Στη συνέντευξη που έδωσε στην Deutsche Welle τόνισε ότι το ταξίδι της γερμανίδας καγκελαρίου Ά. Μέρκελ στην Αθήνα ήταν μια σημαντική έκφραση εμπιστοσύνης. Ο Γ. Χατζημαρκάκης επέκρινε ωστόσο τη μέχρι πρόσφατα επικριτική πολιτική του Βερολίνου:


«Η μεγαλύτερη έκφραση δυσπιστίας ήταν το συνεχώς επαναλαμβανόμενο αίτημα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπουρκ έκανε λόγο για 'μόμπινγκ' και είχε δίκιο. Ήταν ζημιογόνο για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που χρειάζεται επενδύσεις. Το γεγονός όμως ότι λίγους μήνες αργότερα η καγκελάριος όχι μόνο συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο, αλλά επισκέφτηκε την Αθήνα δηλώνοντας ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ήταν μια σημαντική έκφραση εμπιστοσύνης.
Αναφορικά με τους μηχανισμούς ελέγχου των μεταρρυθμίσεων, εκείνοι δεν περιορίζονται στην Ελλάδα. Ο κύριος Σόιμπλε είχε προτείνει έναν υπερ-επίτροπο επί των Οικονομικών με δικαιώματα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών-μελών. Στη χειρότερη περίπτωση από γερμανικής σκοπιάς ένας Έλληνας ή Ισπανός επίτροπος θα μπορούσε να απορρίψει τον γερμανικό προϋπολογισμό. Πιστεύω συνεπώς ότι, καλή είναι η εμπιστοσύνη, αλλά ακόμα καλύτερος ο έλεγχος. Έτσι θα πορευθεί στο μέλλον η ευρωζώνη».

Χωρίς ευρωπαϊκό προηγούμενο οι περικοπές στην Ελλάδα


Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στην επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα ο Γ. Χατζημαρκάκης
Ο Γ. Χατζημαρκάκης υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η τρόικα έκρινε μέχρι πριν από λίγες μέρες την κατάσταση στην Ελλάδα καθαρά με οικονομικά και όχι πολιτικά κριτήρια:

«Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέστησαν σαφές ότι προτίθενται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Μέχρι τότε δεν είχαν γίνει όσα έπρεπε. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πραγματοποίησε περικοπές στο 20% του ΑΕΠ και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1/5. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην ΕΕ. Είναι ευρωπαϊκό ρεκόρ, το οποίο απαιτεί αναγνώριση. Την ίδια στιγμή όμως η οικονομική ύφεση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των φορολογικών εσόδων γεγονός που μεταθέτει σε καθημερινή βάση τις παραμέτρους του προγράμματος προσαρμογής. Δυστυχώς η τρόικα ποτέ δεν το κατάλαβε. Προσέγγισε την κατάσταση με οικονομετρικά και όχι πολιτικά κριτήρια. Μόλις πριν από λίγες μέρες η τρόικα εγκατέλειψε την πάγια αυτή θέση».

Το 2021 η επιστροφή στις αγορές


Στο 2021 τοποθετεί την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων
Ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων αναφέρθηκε τέλος στο χρόνο που θα χρειαστεί η Ελλάδα θα για να επιστρέψει στις αγορές:
«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για δύο χρόνια. Όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για επιμήκυνση μέχρι το 2020 και όχι το 2014. Ρίχνοντας μια ματιά στην ελληνική ιστορία βλέπουμε  ότι η χώρα ξεκίνησε τον απελευθερωτικό της αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821. Ίσως 200 χρόνια μετά την επανάσταση, δηλαδή το 2021 η χώρα να επιστρέψει στις χρηματαγορές. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που χρειαζόμαστε. Και θα επιτύχουμε τους στόχους μας όχι μόνο με μέτρα λιτότητας, αλλά και με ταυτόχρονα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Bernd Riegert / Στέφανος Γεωργακόπουλος, Deutsche Welle

 

Σχόλια