Περιμένοντας την έκθεση της τρόικας

H έκθεση της τρόικας, η θέση του πρώην καγκελαρίου Σρέντερ υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων στα σχόλια του γερμανικού τύπου.
«Περιμένοντας την τρόικα» επιγράφεται άρθρο στην εφημερίδα Die Welt για την αναμενόμενη έκθεση της: «…Σε περίπτωση που η αξιολόγηση της τρόικας περιοριστεί στα στατιστικά στοιχεία τότε το συμπέρασμα θα πρέπει να είναι αρνητικό.
Από το κούρεμα του χρέους οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει. Ίσως θα έπρεπε να γίνεται λόγος ακόμα και για στασιμότητα. Ο περιορισμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 δεν έχει καν ξεκινήσει. Εκκρεμεί επίσης το άνοιγμα 200 ’κλειστών επαγγελμάτων’. Ακόμα και σήμερα η χώρα δεν διαθέτει κτηματολόγιο. Πολυάριθμες περιπτώσεις απάτης σε βάρος του δημοσίου, φοροδιαφυγής και νεποτισμού, αν και γνωστές, παραμένουν χωρίς ποινική δίωξη. (..)
Οι οιωνοί για την αποστολή της τρόικας δεν είναι καλοί. Για να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα από την έκθεση απαιτούνται στοιχεία που ξεπερνούν τα στενά πλαίσια της στατιστικής. Χωρίς πολιτικό θάρρος, με το οποίο τα συμπεράσματα να περάσουν στο στάδιο της εφαρμογής δεν θα γίνει τίποτα. Μετά μάλιστα και την απόφαση της ΕΚΤ να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, μιας και η Φρανκφούρτη έκανε σαφές ότι προτίθεται να αγοράσει ομολόγα μόνο από χώρες που έχουν αποδεδειγμένα να επιδείξουν αποτελέσματα στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες».
Υπέρ της επιμήκυνσης ο Γκέρχαρντ Σρέντερ


«Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν κάνει σημαντικές προόδους», γράφει ο Γκ. Σρέντερ
Σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στο οποίο υπερασπίζεται την λεγόμενη Agenta 2010, δηλαδή τις επίπονες μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφάρμοσε η κυβέρνησή του, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής: «Γνωρίζουμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα μόνο όταν συνοδεύονται από οικονομική ανάπτυξη. Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν κάνει σημαντικές προόδους. Η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται σήμερα οι χώρες αυτές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο δείχνει ωστόσο ότι μόνο με λιτότητα δεν αντιμετωπίζεται η κρίση. Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει ο κίνδυνος η σκληρή λιτότητα να στραγγαλίσει την οικονομία, όπως συμβαίνει ήδη στην περίπτωση της Ελλάδας. Μέσα σε δύο χρόνια η χώρα προχώρησε σε αυξήσεις φορολογίας και περιορισμό δαπανών που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2014 θα φθάσουν στο 30%. Καμία κοινωνία και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει τέτοιες περικοπές. Για το λόγο αυτό οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
http://www.dw.de/dw/article/0,,16231642,00.html

Σχόλια