Αναβρασμός μέχρι την τελική έκθεση της Τρόικας

Μετά τα αντιφατικά μηνύματα του Σαββατοκύριακου αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική υπόθεση και τη συνέχιση της δανειακής βοήθειας, το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει σήμερα, με το Βερολίνο να χαρακτηρίζει μικρής σημασίας τα δημοσιεύματα που θέλουν την τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό να φτάνει τα 20 δισ. ευρώ. Το Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι το νούμερο του είναι άγνωστο.

«Πρόκειται για μια ασήμαντη ενδιάμεση αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Der Spiegel, το οποίο υποστηρίζει ότι το ελληνικό έλλειμμα είναι σχεδόν διπλάσιο από τα 11,5 δισ. του προγράμματος των περικοπών που συζητά η Τρόικα. «Υπάρχει ένα έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό, και ανεξάρτητα πόσο μεγάλο είναι θα πρέπει να καλυφθεί για να μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, να δοθεί δηλαδή η επόμενη δανειακή δόση», δήλωσε ο Στ. Κάμπετερ στην εφημερίδα Berliner Zeitung. Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του σημερινού «μπρίφινγκ».
Αναβρασμός μέχρι την τελική έκθεση της Τρόικας

Επανειλημμένως παρέπεμψαν στην δουλειά της τρόικας στην ελληνική πρωτεύουσα καθώς και στην έκθεση που πρόκειται να συντάξει. Από αυτήν αναμένουν βιώσιμους αριθμούς αλλά και εκτιμήσεις για την πορεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα. Στην τελική εκτίμηση θα ληφθεί όμως υπόψη και η αργοπορία που προκάλεσαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, συμπλήρωσε ο, Μάρτιν Κότχαουζ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Αναφορικά με τον χρόνο κατάθεσης της έκθεσης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν πληροφορίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακάλεσε να δημοσιευτεί μετά τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες η έκθεση της Τρόικας για την Ελλάδα αλλά και να συζητηθούν τα δανειακά πακέτα για την Κύπρο, την Ισπανία και την Σλοβενία.
Deutsche Welle

Σχόλια