Προτάσεις Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος (Ο.Π.Κ.Ε ) προς τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς

ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Αξιότιμε Πρόεδρε της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτριε Κυριτσάκη.
Η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος και η Εθνική Γενική Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδος σας παραθέτει επιπλέον στοιχεία πέραν των από 17/01/2012 και 28/01/2012 υπομνημάτων – προτάσεων μας (συμπεριλαμβάνονται συνημμένα αντίγραφα) που απευθύναμε τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και στον Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών, στα οποία κάναμε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που θα δημιουργούσε στον κλάδο μας των Περιπτερούχων – Καπνοπωλών η τυχόν απελευθέρωση του επαγγέλματος του καπνοπώλη.


Ενδεικτικά αναφέρουμε και πάλι την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία ήδη έχουν περιέλθει τα σημεία λιανικής πώλησης, το κλείσιμο ως σήμερα 3.500 περιπτέρων και 3.000 ψιλικών, την ανεργία που θα επέλθει σε 100.000 οικογένειες, την αδυναμία αποτροπής των ανηλίκων από το κάπνισμα αφού ο Νόμος 2730/2008 θα είναι πλέον ανεφάρμοστος, την ουσιαστική κατάργηση της κρατικής πρόνοιας στις διάφορες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, την αδυναμία ελέγχου από τους κρατικούς μηχανισμούς, την αύξηση του παράνομου εμπορίου και την συνακόλουθη απώλεια τεραστίων εσόδων για το Κράτος.

Με το παρόν υπόμνημά μας θέλουμε να τονίσουμε και πάλι ότι η τυχόν επικύρωση της απόφασης απευλευθέρωσης του επαγγέλματος του καπνοπώλη ταυτόχρονα με άλλα 130 επαγγέλματα λόγω δήθεν προβλημάτων που δημιουργούνται στους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στο δημόσιο συμφέρον από ότι θα επιλύσει.

Πέραν λοιπόν των όσων ήδη έχουμε αναφέρει, σας παραθέτουμε με το παρόν όπως συμφωνήθηκε από την διακυβερνητική – διαπραγματευτική ομάδα κατά την πέμπτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη την 4/4/2012 το Σχέδιο Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αναφερόμαστε ειδικότερα στα άρθρα 4 και 6 (βλ. σελίδες 8, 9, 10 και 11 του κειμένου) όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
  • Ότι τα Μέρη θα εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα για τον έλεγχο ή ρύθμιση της αλυσίδας προμήθειας των καπνικών προϊόντων, με σκοπό την πρόληψη, περιορισμό, έρευνα, και δίωξη του παράνομου εμπορίου και θα συνεργασθούν μεταξύ τους για το σκοπό αυτό.
    • (Άρθρο 4 – Παράγραφος α’).
  • Ότι θα λάβουν μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών και αστυνομικών αρχών που είναι αρμόδιες για την πρόληψη, περιορισμό, έρευνα, και δίωξη του παράνομου εμπορίου.
    • (Άρθρο 4 – Παράγραφος β’)
  • Ότι για την επίτευξη των σκοπών της Σύμβασης Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO Framework Convention on Tobacco Control), κάθε Μέρος θα επιδιώξει την αδειοδότηση κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου που απασχολείται με:
    • την λιανική πώληση καπνικών προϊόντων.
    • (Άρθρο 6.2.- Παράγραφος α’)
Μάλιστα, για την διασφάλιση της αποτελεσματικότητας ενός τέτοιου συστήματος αδειοδότησης γίνεται πρόβλεψη ακόμη και για σύσταση ή ορισμό αρμόδιων αρχών για την έκδοση, ανανέωση, αναστολή, ανάκληση ή ακύρωση αδειών, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο και την εθνική νομοθεσία ενώ παρέχονται και κατευθύνσεις για το ποια στοιχεία πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν για το επιλεγέν σύστημα της αδειοδότησης.
(Άρθρο 6.3 – Παράγραφοι α’ – ι’).
Όπως αντιλαμβάνεσθε λοιπόν, όταν η διεθνής τάση είναι η ρύθμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας των καπνικών προϊόντων, το τυχόν ανεξέλεγκτο «άνοιγμα» του επαγγέλματος του καπνοπώλη, όχι μόνο θα είναι ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΟ με τις διεθνείς εξελίξεις αλλά θα αποτελεί μία εντελώς ανεύθυνη κίνηση που θα προκαλέσει αναμφισβήτητα τεράστια βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, αύξηση του παράνομου εμπορίου το οποίο στην χώρα μας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και βάσει ερευνών που έχουν δημοσιοποιηθεί έχει αποκτήσει τρομακτικό μερίδιο της τάξης του 15 – 17% με συνέπεια την δραματική απώλεια εσόδων για το Κράτος, και κατάργηση ουσιαστικά του Νόμου για την αποτροπή καπνίσματος από ανήλικους.
Η άνευ όρων απελευθέρωση του επαγγέλματος του καπνοπώλη θα αυξήσει κατακόρυφα εκτός από το παράνομο εμπόριο και την εγκληματικότητα που συνδέεται με αυτό , η δε απελευθέρωση θα πλήξει πολύ σημαντικά την δημόσια υγεία.
Η σημερινή οικονομική κατάσταση του λιανεμπορίου είναι ήδη τραγική. Περιττό να επαναλάβουμε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος του Καπνοπώλη θα ήταν και η χαριστική βολή για το νομίμως λειτουργούν δίκτυο Σημείων Λιανικής Πώλησης, όπως είναι τα περίπτερα και τα ψιλικά.
Για μία ακόμη φορά λοιπόν σας καλούμε όπως γνωμοδοτήσετε κατά του ανεξέλεγκτου ανοίγματος του επαγγέλματος του καπνοπώλη 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1) ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ.
κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
2) ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑ
3) ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΡΙΖΑ
κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
4) ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΚΕ
κ. ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
5) ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
κ. ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ
6) ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
κ. ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
7) ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
κ. ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
8) ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
κ. ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
9) ΠΡΟΕΔΡΟ ΛΑ.Ο.Σ
κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
10) ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ 
 

Σχόλια