Δεν έχουν τελειωμό τα μέτρα...

Το πακέτο των μέτρων λιτότητας ''σκαρφαλώνει'' στα 13,5 δισ. ευρώ 
Πρόσθετες περικοπές δαπανών για να καλυφθούν οι απώλειες στα έσοδα από τις μειώσεις συντάξεων και μισθών, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να παίρνει το ''πράσινο φως'' για το πακέτο μέτρων και την εξειδίκευση αυτού από τον Αντώνη Σαμαρά.
Είναι προφανής πλέον η ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να ''φουσκώνουν'' τον λογαριασμό στα 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Η συγκεκριμένη απόφαση έγινε γνωστή το βράδυ της Δευτέρας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη οποία ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σχέδιο μείωσης των δαπανών και το συνολικό πακέτο μέτρων που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου, για να προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ, το πακέτο θα πρέπει να περιέχει επιπλέον μέτρα της τάξης των 2 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.
Η αναλυτική μελέτη των προτεινόμενων μέτρων ''έδειξε'' πως αυτά θα φέρουν σημαντικές απώλειες φορολογικών εσόδων αλλά και εισφορών για τον προϋπολογισμό, οι οποίες πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθούν.
Οι πιέσεις της τρόικας για δημοσιονομικό όφελος 11,5 δισ.
Άλλωστε και η τρόικα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση ζητώντας το δημοσιονομικό όφελος μετά την αφαίρεση των αρνητικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των παρεμβάσεων να είναι 11,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ανέφερε πως ''το πακέτο κανονικά θα είναι έτοιμο λίγο πριν έρθει η τρόικα, δηλαδή αρχές Σεπτεμβρίου'' και ότι ''κάθε μέρα το επεξεργαζόμαστε και κοστολογούμε τα μέτρα''.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πως το αργότερο έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του άτυπου συμβουλίου Eurogroup στην Κύπρο, θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ μετά και τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, με όσο το δυνατό μικρότερες οριζόντιες περικοπές.
Αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών είναι σε ανοικτή γραμμή με την τρόικα, ενώ οι εναλλακτικές παρεμβάσεις για τη συμπλήρωση του πακέτου είναι απαραίτητες ώστε εάν η τρόικα απορρίψει κάποιο ή κάποια μέτρα να αποφευχθεί τυχόν εμπλοκή και η κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη για την υποβολή ρεαλιστικών αντιπροτάσεων.

Σχόλια