Δεν φταίει μόνο η Ελλάδα

Η ευθύνη της Ε.Ε. σε σχέση με την κρίση στην Ελλάδα, οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην Γερμανία είναι τα θέματα της επισκόπησης.
Η Ε.Ε. αγνόησε για χρόνια σημαντικά προβλήματα που οδήγησαν στην ευρω-κρίση, εκτιμά η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung: «Η Ελλάδα, το λίκνο του πολιτισμού στην Ευρώπη, θα γίνει ο νεκροθάφτης του ευρώ; Εάν πράγματι διαλυόταν το ευρώ, δεν θα έφταιγαν μόνο οι Έλληνες. Γνώριζαν πολύ πριν την κρίση (στην Ευρώπη) ότι έχτιζαν πύργους στην άμμο», σημειώνει η ελβετική εφημερίδα.

Το άρθρο ξεκινάει σκωπτικά αναφέροντας καταρχάς τα συνήθη κλισέ που κυκλοφορούν για τους Έλληνες, δηλαδή ότι είναι τεμπέληδες, δεν πληρώνουν φόρους κτλ. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά; Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Και δουλεύουν και πληρώνουν λίγους φόρους, σημειώνει το άρθρο και συμπληρώνει: «Οι Έλληνες παραποίησαν τα στατιστικά τους στοιχεία όσον αφορά το χρέος τους και το δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Φυσικά δεν το γνώριζαν οι πιστωτές και η Ε.Ε. Ή μήπως το γνώριζαν; Σύμφωνα με την Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπο της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε χρόνια πριν τις αμφιβολίες της για τα στοιχεία της Eurostat αναφορικά με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούσαν το έλλειμμα και το χρέος». Deutsche Welle

Σχόλια