Διαφωνία για τον βασικό μισθό

Απόκλιση απόψεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας, σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με το οποίο θα καθορίζεται στο εξής ο κατώτερος μισθός, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Στη συνάντηση, που έγινε την Τετάρτη, δεν ετέθη το ύψος του βασικού μισθού, ενώ εξετάστηκε το θέμα της διαχείρισης των πόρων των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί, με δεδομένο ότι η θητεία της διοικούσης επιτροπής που είχε συσταθεί λήγει σε ένα μήνα.


Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων.

«Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεωρεί ωστόσο, ότι θα πρέπει η συμμετοχή του κράτους στις διαπραγματεύσεις, να είναι πιο ουσιαστική», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι η συνομοσπονδία αρνείται εξ αρχής να συζητήσει άλλον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, εκτός από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε «άνισα και επώδυνα» τα μέτρα που προωθούνται.
ΑΜΠΕ

Σχόλια