«Η Κύπρος ελπίζει σε δάνειο €5 δισ. από το Κρεμλίνο», γράφουν οι «Moscow Times»

Η Κύπρος ελπίζει σε δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, αναφέρει σε ρεπορτάζ της την Πέμπτη η εφημερίδα «Moscow Times» επικαλούμενη δήλωση στενού συνεργάτη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την επόμενη μέρα της τηλεφωνικής συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. 
Στο ρεπορτάζ, το οποίο φιλοξενείται στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της εφημερίδας αναφέρεται επίσης και στη ροή χρημάτων από τη Ρωσία μέσω υπεράκτιων εταιρειών που έχουν συσταθεί στην Κύπρο για τις ρωσικές επιχειρήσεις.
Σημειώνει ότι η Κύπρος προσβλέπει σύντομα σε μια θετική απάντηση από τη Ρωσία στο αίτημά της για χρηματοδοτική βοήθεια, την ώρα που έχει επίσης ζητήσει βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.

Στην συνέχεια φιλοξενεί δηλώσεις της οικονομικής αναλύτριας Άννας Μπότροβα, σύμφωνα με την οποία τα κίνητρα της Ρωσίας για την παραχώρηση μιας τόσο μεγάλης πίστωσης προς την Κύπρο είναι αμφίβολα.
«Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επιθυμία συμμετοχής σε έργα φυσικού αερίου ή τη διατήρηση της σταθερότητας της χώρας, που βλέπει σημαντική ροή χρημάτων από τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Ρωσία, λόγω των μετρητών που προσωρινά μεταφέρονται στο νησί από τις ρωσικές εταιρείες πριν επαναπατριστούν. Αναφέρεται ακόμα ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της τιμής του πετρελαίου και την αξίας των ξένων καταθέσεων στην Κύπρο.
«Στη Ρωσία συμφέρει η Κύπρος να είναι σταθερή», δήλωσε ο Αλεξάντερ Όσιν επικεφαλής οικονομολόγος της ρωσικής εταιρείας Finam.
Στο ρεπορτάζ αναφέρονται επίσης δηλώσεις δικηγόρου μεγάλης νομικής εταιρείας στη Μόσχα, ο οποίος αναφέρει ότι η παρούσα δεινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου έχει ήδη αντίκτυπο για το πώς μερικές ρωσικές εταιρείες την αντικρίζουν ως υπεράκτιο προορισμό.
«Το νησί έχει γίνει λιγότερο "φιλικό προς το χρήστη” και υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα επιβολής ελέγχων συναλλάγματος», πρόσθεσε.
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλους αναλυτές η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμα επηρεάσει τη ζήτηση από τις υπεράκτιες εταιρείες.
Μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2012, 9.445 νέες εταιρείες εγγραφήκαν στην Κύπρο, σε σύγκριση με 9.999 κατά την ίδια περίοδο το 2011, όπως δήλωσε στην εφημερίδα η Εκατερίνα Μάνσκαγια, δικηγόρος στην εταιρεία Cliff Legal Services.
Πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση που πλήττει την Κύπρο δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μικρή μείωση που παρατηρήθηκε.
philenews.com

Σχόλια