Ανάσα ρευστότητας» για τον Αύγουστο..με 4 δις

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η ΕΚΤ ενέκρινε «ανάσα ρευστότητας» τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας τον Αύγουστο.
Στόχος της ΕΚΤ είναι να εξασφαλιστεί η «ενδιάμεση χρηματοδότηση» για τις δανειακές ανάγκες της χώρας γι αυτόν τον μήνα, μέχρι να δημοσιευθεί η νέα έκθεση της τρόϊκα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η χρηματοδότηση θα γίνει με βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα αποκαλούμενα T-Bils,
τα οποία θα αγοράσουν ελληνικές τράπεζες και στη συνέχεια θα τα καταθέσουν ως ενέχυρο στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε εκείνη να παράσχει ρευστότητα μέσω εθνικού χρηματοδοτικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που προβλέπεται για τη στήριξη των τραπεζών. Αυτό θεωρείται απαραίτητο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δέχεται πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο.
Η έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων εμπίπτει στην αρμοδιότητα των εθνικών κεντρικών τραπεζών, αλλά η ΕΚΤ έχει δικαίωμα βέτο. Με βάση τους κανόνες του ευρω-συστήματος η Τράπεζα της Ελλάδας δεν μπορούσε να δεχθεί μέχρι σήμερα κρατικά ομόλογα αξίας πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά λόγω των έκτακτων περιστάσεων ζήτησε από τη Φραγκφούρτη να αυξηθεί το όριο στα 7 δισεκατομμύρια, αίτημα που έγινε ήδη δεκτό, υποστηρίζει η εφημερίδα Die Welt.
Φωνές κριτικής για την Ελλάδα
Η ΕΚΤ δεν θα βάλει βέτο στην έκδοση βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων ύψους 7 εκ. ευρώ τον Αύγουστο
Η απόφαση για την «ανάσα ρευστότητας» τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα ελήφθη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη την Πέμπτη. Ωστόσο η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο και για «φωνές κριτικής» από κύκλους της ΕΚΤ, που υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της όποιας κεντρικής τράπεζας, αλλά του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης να αναλάβει την ενδιάμεση χρηματοδότηση.
Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ζητεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελλε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Φόκους». Ο κ.Βέστερβελλε δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να συναινεί κανείς σε προγράμματα βοήθειας και στη συνέχεια να αμφισβητεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη υποσχεθεί».
Die Welt / Focus / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου, Deutsche Welle

Σχόλια