Mικρό καλάθι για τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση

Έκπληξη προκάλεσε στην αγορά ότι οι μοναδικές αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν φέτος θα είναι αυτή των κρατικών λαχείων, (που ως γνωστόν ο επιβλέπων φορέας είναι μία γενική διεύθυνση στην Οδό Καραγιώργη Σερβίας, όπου και η έδρα του υπουργείου Οικονομικών) και του Διεθνούς Κέντρου Τύπου.
Από το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο αυτές αποκρατικοποιήσεις είναι έτοιμες.

Αν και δεν έγινε ευρέως γνωστό, αλλά τη συνάντηση των δύο τεχνοκρατών, δηλαδή του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων μονοπώλησε αυτό ακριβώς το θέμα, δηλαδή το πως οι αποκρατικοποιήσεις θα επισπευσθούν. Για το λόγο αυτό λοιπόν, έγινε και η... "διαρροή", το απόγευμα της Τετάρτης μετά τη συνάντηση των κ.κ. Στουρνάρα - Μητρόπουλου για το ότι μόνο δύο αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν μέχρι τέλος του 2012, σκορπίζοντας απογοήτευση στο Χρηματιστήριο τόσο την ίδια μέρα, όσο και την επόμενη.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Ταμείο των Αποκρατικοποιήσεων ο κ. Μητρόπουλος έβαλε θέμα να ξεμπλοκάρουν νομοθετικά οι αποκρατικοποιήσεις, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε να "τρέξει" τα θέματα προσωπικά. Συγκεκριμένα, ενώ υπάρχουν τρεις προσφορές για τα "λαχεία" (ΟΠΑΠ-Intralot-Lottomatica-Scientific Games, την αυστριακή Austrian Lotteries και την ιταλική Sisal σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy) και την Damlot), δεν υπάρχει το πλαίσιο. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι δεν ξέρουν τι αγοράζουν. Η σύμβαση θα έχει τη μορφή ανάθεσης για 12 χρόνια, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνεται η διάρκεια έκδοσης των λαχείων, η φορολογία, η λειτουργία τους, το πεδίο δραστηριότητας,ακόμα και το αν οι "μνηστήρες" θα έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν δικά τους προϊόντα.
Σημειώνεται ότι προ διετίας η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου είχε υπολογίσει το τίμημα από την παραχώρηση στη διαχείριση και διάθεση των κρατικών λαχείων περί τα 600 εκατ. ευρώ, κάτι που μάλλον είναι άπιαστο, όπως εκτιμούν τόσο πηγές στο Ταμείο, όσο και παράγοντες της αγοράς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσο συνεχίζεται η απαξίωση της ελληνικής οικονομίας τόσο πιο πολύ θα μειώνεται η αξία των προς πώληση ΔΕΚΟ ή άλλων φορέων του Δημοσίου.
Ο κ. Στουρνάρας, όπως και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, όπως αναφέρουν άλλες πηγές, θέλουν να κάνουν ποδαρικό στις "αποκρατικοποιήσεις" με μία εντυπωσιακή κίνηση. Αν και η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα "τρέξουν" τα λαχεία και το Διεθνές Κέντρο Τύπου, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο δεν παύουν να ελπίζουν για αποκρατικοποίηση και του ΟΠΑΠ. Αλλά για να γίνει αυτό, πάλι το Ελληνικό Δημόσιο έχει την ευθύνη. Η απόφαση για την πώληση του ΟΠΑΠ (σ.σ. η συμμετοχή του Δημοσίου ανέρχεται στο 29%) υπάρχει από τις 27 Μαρτίου και προβλέπεται από το νέο μνημόνιο.
Για να γίνει αυτό όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει κρίσιμες για την ιδιωτικοποίηση κοινοτικές ντιρεκτίβες, όπως η φορολόγηση του Οργανισμού και των παιχνιδιών που ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα χαμηλή στην Ελλάδα σε σχέση με τον διεθνή περίγυρο, ενώ, σημειωτέον εκκρεμεί ακόμα η απελευθέρωση της ιντερνετικής αγορά στοιχήματος, έχοντας ο ΟΠΑΠ το μονοπώλιο. Υπό αυτά τα δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει για να θεσμοθετήσει τα σχετικά με την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου. Με την κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ, κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα έπιανε σήμερα κοντά στα 450 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί το όποιο discount προς τον όποιο ενδιαφερόμενο λόγω αγοράς.
Στ.Κ.Χαρίτος,  sxaritos@reporter.gr

Σχόλια