Ο κουρέας της [πρώην] Ρηγίλλης

του Σωτήριου Καλαμίτση
Εν αρχή ην ο Γιωργάκης. Δεν γνώριζε, είπε, τί ήταν αυτό που παρέλαβε, αν και στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήξερε πάρα πολύ καλά. Και μας οδήγησε στο χείλος της αβύσσου εξ αιτίας του κοντόφθαλμου και ιδιοτελούς λόχου που τον στήριζε. Ο Αντωνάκης ξελαρυγγιαζόταν ότι..
 το Μνημόνιο δεν βγαίνει και οδηγεί στην ύφεση και στην εξαθλίωση, αλλά σνόμπαρε και αυτός τους αγανακτισμένους που συνέρρεαν κατά χιλιάδες στην πλατεία Συντάγματος. Μέχρι που έβαλε φαρδειά πλατειά την υπογραφή του κάτω από όλα όσα είχε ψηφίσει ο πράσινος λόχος με αντάλλαγμα να γίνει πρωθυπουργός δι’ εκλογών.
Προ του κινδύνου να μη γίνει πρωθυπουργός έταξε αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και οι ψηφοφόροι τον πίστεψαν. Κι’ αυτόν και τους άλλους δύο που έταζαν και αυτοί αναδιαπραγμάτευση ή απαγκίστρωση. Κι’ έγινε πρωθυπουργός με ευρύτατη πλειοψηφία. Θα μείνει στην ιστορία το σύνθημα «Εμπιστευθείτε με!».
Τώρα ψάχνει για ισοδύναμα, προκειμένου να μην κόψει συντάξεις και ξεφτιλιστεί εντελώς, αφού η αναδιαπραγμάτευση μας τελείωσε πριν καν αρχίσει, όπως πολύ καλά εγνώριζε τόσο ο ίδιος όσο και αυτοί που τον ψήφισαν. Και το «χαράτσι της ΔΕΗ» θα καταργούσε, αλλά δεν το κατήργησε. Πώς να το καταργήσει, άλλωστε, αφού γνωρίζει ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εισπράξει φόρους. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν μετείχε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εφηύρε και πρωτοεφάρμοσε την είσπραξη φόρων δια της ΔΕΗ με τον ν. 2019/1992 επ’ απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης;
Ξέχασε να πει και κάτι για το προδοτικό πραξικόπημα της 15.07.1974. Ο πατριώτης. Δέχθηκε και την πρόταση του Καρόλου να μην πραγματοποιηθεί εφέτος η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Δήθεν για λόγους οικονομίας. Δεν θα μπορούσε π.χ. να γίνει μία δεξίωση με καλεσμένους τους βετεράνους του πολέμου του 1974 αντί με όλο το σκυλολόι που κατακλύζει κάθε χρόνο το Προεδρικό Μέγαρο εις επίδειξη γκλαμουριάς; Δεν είναι δα και τόσοι πολλοί οι επιζώντες βετεράνοι. Έτσι, θα έστελνε με τον Κάρολο ένα μήνυμα στον λαό. Θα ήταν δε και το καλλίτερο ισοδύναμο για την ψυχική ανάταση του λαού.
Αντωνάκη, πρέπει να καταλάβεις ένα πράγμα: αυτό το αειθαλές μπάχαλο που νομίζεις πως διοικείς δεν πρόκειται να γίνει κράτος μέχρις ότου συμβούν δύο πράγματα:
Α] μέχρις ότου γνωρίζουν οι υπουργοί πριν ορκισθούν τί σημαίνουν οι κωδικοί δαπανών τού υπουργείου που αναλαμβάνουν και
Β] εξαφανισθούν από τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων οι προκηρύξεις για προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα παραχωρώντας τη θέση τους σε αναζητήσεις προσωπικού για τον Ιδιωτικό Τομέα.
Σωτήριος Καλαμίτσης
 

Σχόλια