Ανυπολόγιστοι οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη χρεοκοπία

«Επίδειξη δύναμης από τον Μ. Ντράγκι», τιτλοφορείται δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times. Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει: «Εάν η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει το θεσμικό της ρόλο, θα πρέπει να υπόκειται σε περιορισμούς. ‘Ένας από αυτούς είναι να μην προβαίνει σε άμεση χρηματοδότηση κρατών, κατάσταση από την οποία δύσκολα θα εξέλθει. Αντιθέτως, οι πολιτικοί θα γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί».
« Η χρεοκοπία της Ελλάδα θα ήταν ακριβή», διαβάζουμε στην ίδια εφημερίδα. Το δημοσίευμα παραθέτει εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι οποίοι αμφισβητούν τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, που έκανε λόγο την Τετάρτη για μέγιστη απώλεια 82 δισ. ευρώ για τη Γερμανία σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.
Η εφημερίδα αναφέρει: «‘Σε περίπτωση χρεοκοπίας και αποχώρησης (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη οι απώλειες μπορούν να φτάσουν και το 100%’, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σουλτς, στέλεχος της ιδιωτικής τράπεζας Berenberg. ‘Αν μείνει η χώρα στην ευρωζώνη και παράλληλα χρεοκοπήσει, θα μπορούσε αντιθέτως να επιτευχθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός, για παράδειγμα ένα κούρεμα χρέους ύψους 50%’» εκτιμά ο Γερμανός ειδικός. Τέλος, αρκετοί οικονομολόγοι, όπως επισημαίνει η FTD, προειδοποιούν για ανυπολόγιστους κινδύνους που απορρέουν από ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, καθώς και για όξυνση της ύφεσης στην ευρωζώνη.
Χρύσα Βαχτσεβάνου / Δήμητρα Κυρανούδη / Άρης Καλτιριμτζής
Deutsche Welle

Σχόλια